- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Sprečiti prodaju JKP Stan sumnjivoj firmi iz Litvanije

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od odlazeće gradske vlasti u Novom Sadu da postupak privatizacije Javnog komunalnog preduzeća Stan vodi na javan i zakonit način i poručila da to gradsko preduzeće ne može završiti u rukama sumnjive firme iz Litvanije, s kojom prema navodima medija u tajnosti pregovaraju gradski čelnici.

“Reč je o firmi koja po svojim poslovnim i finansijskim kapacitetima očigledno nije u stanju da reši pitanje nagomilanih dugovanja i druge probleme s kojim se suočava JKP Stan. Na čelu litvanske kompanije su ljudi vrlo problematičnih poslovnih biografija, iza kojih je niz neuspešnih privatizacija u Bosni i Hercegovini, posle kojih su ostala propala i prezadužena preduzeća, te ojađeni radnici koji godinama traže pravdu”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je optužila gradsku vlast da kroz proces privatizacije JKP Stan namerava da preuzme delatnost, odnosno tržište i imovinu Stana, a nagomilane dugove bi trebalo da plate svi Novosađani, dok bi zaposleni u Stanu bili prinuđeni da potraže novi posao.

SNS: Moguće javno-privatno partnerstvo za JKP Stan iz Novog Sada

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas kritike Demokratske stranke (DS) da je gradska vlast u Novom Sadu priprema privatizaciju Javnog komunalnog preduzeća Stan u saradnji sa “sumnjivom firmom” iz Litvanije i navela da je javno-privatno partnerstvo jedan od mogućih načina za spasavanje tog preduzeća.

“Kako postoji više modela prevazilaženja nasleđene teške ekonomske situacije u JKP Stan, pored unapred pripremljenog plana reorganizacije, razmatra se i mogućnost javnog privatnog partnerstva kao jednog od modela, kojim bi se uz saglasnost svih poverilaca definisao način namirenja obaveza”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je dodala da ukoliko to bude javno-privatno partnerstvo, ono će biti sprovedeno po zakonu, na transparentan način i u postupku gde se mogu javiti sve zainteresovane domaće i strane kompanije.

SNS nije demantovao navode DS-a oko firme iz Litvanije.

 

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!