DS: SNS namešta izvođača radova za zonu Sever 4 u Novom Sadu

Odlazećoj gradskoj vlasti se očigledno žuri kako bi pre lokalnih izbora zakazanih za 24. april obezbedila svoje privatne partnere

16. apr 2016

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas Republičku komisiju za zaštitu prava u postupku javnih nabavki da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima sprovede postupak nadzora nad postupkom izbora izvođača radova za izgradnju nove fabrike u Radnoj zoni „Sever 4“ u Novom Sadu.

Postupak javne nabavke sprovodi novosadsko Javno preduzeće Zavod za izgradnju grada, koje je u već više puta prekršilo Zakon o javnim nabavkama, a postoje i ozbiljne indicije da je na potencijalne ponuđače izvršen nezakonit pritisak kako bi odustali od postupka žalbe, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su do sada nekoliko puta menjani uslovi za podnošenje ponuda a izmene konkursne dokumentacije uopšte nisu bile objavljene na internetskoj stranici Zavoda za izgradnju grada, iako je to zakonska obaveza.

Istovremeno, novi uslovi za učešće u postupku su nezakoniti jer diskriminišu potencijalne ponuđače i očigledno se prilagođavaju unapred izabranom izvođaču radova, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se odlazećoj gradskoj vlasti predvođenoj Srpskom naprednom strankom očigledno žuri kako bi pre lokalnih izbora zakazanih za 24. april obezbedila svoje privatne partnere s kojim je već postigla dogovore o različitim poslovnim „kombinacijama“ u vezi sa izgradnjom nove fabrike u Radnoj zoni „Sever 4“.

“U tom poslu, rasprodaje se najvrednije gradsko zemljište kako bi se obezbedio novac za izgradnju fabrike koju će strani partner navodno posle samo zakupiti, praktično ništa ne ulažući i ništa ne rizikujući”, navodi se u saopštenju.

SNS: DS želi da otera investitore iz Novog Sada

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas kritike Demokratske stranke (DS) da Javno preduzeće Zavod za izgradnju grada iz Novog Sada netransparentno sprovodi postupak javnih nabavki u izgradnji radne zone „Sever 4“ i uzvratila optužbama da DS želi da otera potencijalne investitora.

“Očigledno im smeta to što će Novi Sad konačno dobiti jednu fabriku u kojoj će se zaposliti Novosađani, dok su se u vreme pre 2012. godine fabrike samo zatvarale i ljudi ostajali bez posla“, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se postupak javne nabavke za izgradnju privrednog objekta u radnoj zoni „Sever 4” sprovodi u potpunosti u skladu sa zakonom i najavljuje da će se nakon završetka postupka nabavke započeti sa radovima koji će biti završeni do 1. novembra, kada će u ovom objektu biti zaposleno više od 2.000 Novosađana.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga