DS: SNS manipuliše ljudskom nesrećom

SNS: Najteži bolesnici čekaju na zračenje zbog Pajtića

28. dec 2015

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) nazvao je večeras “skandaloznim i opasnim” optužbe Srpske napredne stranke da dva nova i neraspakovana akceleratora za zračenje najtežih bolesnika već tri meseca stoje u podrumu stare zgrade Instituta u Sremskoj Kamenici.

“Napad na posvećene i stručne ljude koji pripremaju najzahtevnije aparate za upotrebu su bezočna zloupotreba ljudske nesreće u dnevnopolitičke svrhe i najbednija manipulacija”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su najsavremeniji aparati nabavljeni za lečenje najtežih pacijenata u postupku instaliranja i dozimetrije, a reč je o dva linearna akceleratora poslednje generacije sa najnaprednijim tehničkim mogućnostima.

Ta stranka je navela da je procedura instaliranja aparata i dozimetrije “složena, jer su u pitanju najsavremeniji medicinski aparati”.

“U ovom trenutku jedan aparat je instaliran u prostoru Instituta za onkologiju Vojvodine, i rezultati prvog zračenja poslati su u fabriku proizvođaču, što je deo redovne procedure u postupku instalacije aparata za zračnu terapiju”, piše u saopštenju.

Dodaje se da bi ova oprema u narednih nekoliko nedelja trebalo da se nađe u funkciji i tako omogući da se liste čekanja za zračnu terapiju svedu na minimum.

SNS: Najteži bolesnici čekaju na zračenje zbog Pajtića

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu saopštio je danas da dva nova isporučena i neraspakovana akceleratora, za zračenje najtežih bolesnika, već tri meseca stoje u podrumu stare zgrade Instituta u Sremskoj Kamenici i pitanje je kada će biti pušteni u funkciju, dok najteži bolesnici čekaju na zračenje.

“Kako bi još koji dan ili mesec zadržali svoje visokorangirane pozicije, obmanjujući pre svega bolesnike, a i najširu javnost, iz Pajtićeve zdravstvene tvrđave je takođe saopšteno da će akceleratori koji su plaćeni 1.107.254.889 dinara, početi da rade krajem februara, najkasnije početkom marta, uz obrazloženje da sada ‘sve zavisi od merenja koje dobavljači odnosno izvođači rade’. Ovakve i slične predstavljaju izvrgavanje istine ruglu i svesno ruganje najtežim bolesnicima”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je predsednika Demokratske stranke i Pokrajinske vlade Bojana Pajtića optužila da mu je najvažnije bilo da se ukupan iznos investicije, “koja kasni sedam godina”, podigne sa planiranih 20 na najmanje 35 milona evra i posle šest poništenih tendera za nabavku, da se kupovina akceleratora realizuje “sa najpoželjenijim ponuđačem, a sve to na račun poreskih obveznika Vojvodine i Srbije”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga