DS: SNS angažovao Bokana, optuženog za kupovinu glasova

“Vrhunac u kupovini glasova, pritiscima, ucenama i svim do sada viđenim i neviđenim manipulacijama”

05. feb 2020

Vojvođanski odbor Demokratske stranke (DS) optužio je danas Srpsku naprednu stranku da je “angažovala” predsednika pokreta “Dinara-Drina-Dunav” Tomislava Bokana na listi SNS-a za predstojeće izbore, iako je reč o osobi koja je bila optužena za učestvovanje u kupovini glasova na izborima.

“Sudski postupak zbog kupovine glasova u međuvremenu je okončan zbog zastarelosti, mada su dvoje okrivljenih priznali da su kupovali glasove, a drugo suđenje – zbog krivičnog dela trgovine uticajem, odnosno nezakonitog zapošljavanja u Javnom komunalnom preduzeću Vodovodu i kanalizacija – završeno je nagodbom u kojoj je Bokan osuđen na višemesečni kućni pritvor”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Nebojša Novaković podsetio je na činjenicu da je potpredsednik SNS-a Miloš Vučević podnosio prijave protiv Bokana za kupovinu glasova i da je svojevremeno protestovao ispred Policijske uprave u Novom Sadu sa zahtevom da Bokan bude uhapšen.

“Posle su blisko sarađivali u gradskoj vlasti, baš kao što Vučević sve vreme blisko sarađuje sa Branislavom Švonjom iz Veternika, koji je 2013. godine uhapšen i strpan u zatvor zbog kupovine glasova na lokalnim izborima u Odžacima. Na primeru Bokana i Švonje ponovo se pokazuje kako Vučević, kao uostalom i čitav režim Aleksandra Vučića, bez ustezanja sarađuje sa ljudima koji su ogrezli u bezakonju ukoliko im ti ljudi obezbeđuju glasove na izborima i čuvaju vlast”, rekao je Novaković.

Ocenio je da “sve indicije” ukazuju na to da će upravo naredni izbori biti “vrhunac u kupovini glasova, pritiscima, ucenama i svim do sada viđenim i neviđenim manipulacijama”.

“Njihova je nevolja samo u tome što na ovaj način, svojim delima i rečima, upravo daju pun legitimitet i opravdanje bojkotu, kao jedinom mogućem, logičnom i demokratskom odgovoru na izbornu prevaru koju su pripremili”, ocenio je Novaković.

SzS: Vlast angažuje kupce glasova jer je u panici zbog bojkota izbora

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju (SzS) ocenio je danas da odluka Srpske napredne stranke (SNS) da na svoju izbornu listu uključi i Tomislava Bokana iz pokreta Dinara-Drina-Dunav svedoči o tome da je vlast u panici zbog najavljenog bojkota izbora od strane pojedinih opozicionih grupacija, jer je Bokan bio optužen za kupovinu glasova.

“Čvrst stav opozicionih političkih stranaka i građanskih organizacija da ne učestvuju na lažnim izborima i podrška građana bojkotu naterala je gradsku vlast u Novom Sadu da ponovo angažuje i Tomislava Bokana, poznatog po kupovini glasova na izborima i pravosnažno osuđivanog zbog krivičnog dela trgovine uticajem. To je nedvosmislen signal panike u redovima vlasti i još jedan dokaz beskrupulozne rešenosti vladajućeg režima da po svaku cenu i na sve načine poveća odziv birača i proglasi uspeh izbora”, naveo je SzS u saopštenju za javnost.

Ocenili su da su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i “ostali izvršioci naloga vođe režima” Aleksandra Vučića očigledno “od svog gazde dobili nalog da ‘namaknu’ glasove kako znaju i umeju”, jer su pristali na “javnu blamažu” da ponovo sarađuju sa čovekom “koga su sami hapsili” zbog malverzacija u Javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija i koga su sami javno optuživali za kupovinu glasova.

Optužili su vlast da planira da glasove birača obezbedi klasičnom kupovinom, ucenama, pritiscima i raznim malverzacijama, u kojim otvoreno angažuje i ljude koji su optuživani i osuđivani za “politički kriminal”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga