DS: Smena genetičara Miodraga Stojkovića direktno mešanje politike u nauku

"SNS ima monopol svih sredstava nasilja"

16. feb 2019

Demokratska stranka (DS) osudila je danas odluku dekana Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu da smeni šefa katedre za matične ćelije Miodraga Stojkovića, navodeći da je takva odluka „najdirektnije mešanje politike u nauku“.

Kako se navodi u saopštenju, „subjektivni razlozi“ i „politički interesi“ ne smeju biti opredeljujući u odlukama o smenjivanju i postavljanju u obrazovnim i naučnim institucijama.

Miodrag Stojković je jedan od najboljih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu i ne sme se sa „njegovim imenom, naučnim integritetom i profesionalnim dignitetom“ igrati po diktatu neobrazovanih.

SNS ima „monopol svih sredstava nasilja“, zato je važno da nauka ostane oblast koju „siromaštvo duha ne dodiruje“, navodi se u saopštenju.

Genetičar Miodrag Stojković smenjen je u petak sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Kako je preneo portal „Glas Šumadije“, članovi katedre za matične ćelije,od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da „preispita svoju odluku o smeni“ koju je doneo „bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga