DS: Skandalozna podela sredstava za zaštitu životne sredine

Svega sedam miliona dinara namenjeno za praćenje životno važnog monitoringa

06. apr 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je gradska vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) sačinila skandalozan program raspodele sredstava za zaštitu životne sredine u ovoj godini.

U saopštenju DS se objašnjava da prilikom izrade spornog akta nije uzet u obzir i Program zaštite životne sredine za period do 2024. godine, koji je gradska vlast usvojila prošle godine, već je prepisan program iz 2015. godine.

„Razmere skandala najbolje ilustruje činjenica da je čak 40 miliona dinara predviđeno za neprofitne organizacije koje se ‘bave promocijom zaštite životne sredine'“, navodi se u saopštenju novosadskih demokrata.

U njemu se dodaje i da je svega sedam miliona dinara namenjeno za praćenje životno važnog monitoringa kvaliteta vazduha, buke, aeropolena i površinskih voda, mada je u pomenutom strateškom dokumentu, između ostalog, zaključeno kako takav monitoring uopšte nije dovoljno razvijen na teritoriji Novog Sada.

DS je navela i da je prošlogodišnja dodela sredstava za neprifitabilne organizacije u Novom Sadu u velikoj meri protekla pod sumnjivim okolnostima, jer su sredstva iz budžeta dobijala udruženja koja su osnovana neposredno pred sam konkurs ili su formalno postojala tek godinu ili dve dana.

„Poznato je takođe i to da su neka od tih udruženja registrovana na istoj adresi, kao i da su pojedina udruženja dobijala sredstva za nekoliko projekata u ukupnom iznosu od milion ili dva miliona dinara. Stručna javnost je takav način raspodele javnih sredstava jasno osudila, ali to gradsku vlast uopšte nije podstaklo da preduzmu i nešto konkretno kako se to ubuduće ne bi ponavljalo“, piše u saopštenju novosadske DS.

Ta stranka je ocenila i da se neracionalnom preraspodelom budžetskih sredstava ponovo pokazuje kako ni zaključci iz zvaničnih dokumenata ni objektivne okolnosti ne utiču na gradske čelnike da promene način neprofesionalne dodele sredstava.

„Time ubedljivo pokazuju da im zdravlje Novosađana i zaštita životne sredine i ne predstavljaju nikakvav prioritet“, poručuje se u saopštenju DS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga