DS: Šarčević da podnese ostavku

"Utvrditi odgovornost svih koji su učestvovali u krađi testova"

18. juna 2019

Demokratska stranka (DS) navela je danas da očekuje od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost povodom odlaganja testa iz matematike i podnese ostavku, kako navode, zbog toga što je obmanjivao javnost o bezbednosti, čime bi se sprečile dalje neregularnosti.

DS je navela da očekuje utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u krađi testova i da se o tome obavesti javnost, zatim da se preispitaju i verodostojnost rezultata završnog ispita iz maternjeg jezika, kao i da se spreči „dalja erozija u obrazovanju valjanom analizom uzroka koji su doveli do ovoga“.

„Znamo da se u prosveti ono što radimo ili ne radimo danas, vide i osete trajne posledice tek za koju godinu. Međutim, promene moraju da preduprede štetu koja se već nanosi prenošenjem gotovih modela, što učenici ne mogu ni da pretpostave vrednost znanja kada političari zalutali u ovoj sferi favorizuju i prednost daju drugim veštinama“, navodi se u saopštenju.

DS je izrazila zabrinutost zbog ukupnog stanja u prosveti, i ocenila da današnjim odlaganjem testa iz matematike učenici bivaju kažnjeni bez stvarne krivice.

„Ministar Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova“, kazala je DS i dodala da je „jasan stav ministra Šarčevića prema odgovornosti, kada je pre neki dan napustio emisiju ‘Crvena linija’ na televiziji N1“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga