DS: Promena Ustava, policijska i poreska uprava za Vojvodinu

Ideja o koncentracionoj vladi je "politički bućkuriš"

23. avg 2014

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) podržava zalaganja za promenu Ustava Srbije kako bi se uredio položaj Vojvodine, a zalagaće se i za uspostavljanje policijske uprave za Vojvodinu, poreske uprave za tu pokrajinu i statističkog zavoda Vojvodine, izjavio je danas predsednik tog odbora Miroslav Vasin.

Vasin je na konferenciji za novinare predstavio prioritetne pravce političkog delovanja te stranke u Vojvodini i izrazio nadu da će te programske ciljeve prihvatiti i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS) u pregovorima oko rekonstrukcije Pokrajinske vlade. „Veliki deo ovog programa je već usaglašen sa LSV i NDS“, naveo je Vasin i dodao da će pregovori o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i o ulasku NDS-a u nju biti nastavljeni, bez obzira na kritike koje su prethodnih dana međusobno razmenili DS i NDS.

Prema njegovim rečima, DS će podržati inicijativu LSV da Skupština Vojvodine usvoji deklaraciju o potrebi promene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava, radi definisanja ustavno-pravnog položaja pokrajine.

Vasin je rekao da se DS zalaže za otvaranje dijaloga o visini rudne rente i o načinu njene raspodele, tako da Vojvodini i lokalnim samoupravama pripadne deo koji je srazmeran stepenu eksploatacije na njihovim teritorijama.

On je kazao da se pitanje poput osnivanja regionalnih policijskih uprava u Srbiji, a među njima i policijske uprave za Vojvodinu, može rešiti i u okviru sadašnjeg zakonodavstva Srbije. Na sličan način, dodao je, mogu se rešiti i pitanja osnivanja statističkog zavoda Vojvodine i osnivanja pokrajinskog preduzeća za puteve, koje bi se staralo o održavanju puteva drugog reda.

Vasin je rekao da se DS zalaže i za osnivanje poreske uprave za Vojvodinu, u okviru poreskog sistema Srbije, kao i za veću finansijsku i drugu samostalnost pokrajinskih fondova, a posebno Fonda za zdravstveno osiguranje.

Ta stranka će se zalagati i za „personalizaciju“ postojećeg proporcionalnog izbornog sistema za izbore u Vojvodini, tako što će biračima biti omogućeno da glasaju za poznate kandidate, naveo je Vasin.

Dodao je da je veoma važno i da se definiše zajednički stav o političkom i vrednosnom sistemu u Vojvodini.

On je ponovo odbacio bilo kakvu mogućnost zajedničkog učešća u Pokrajinskoj vladi sa Srpskom naprednom strankom (SNS) pa ni u koncentracionoj vladi koju su predložili „naprednjaci“ i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, i dodao da DS sa SNS ne deli niti je ikada delio poglede na Vojvodinu. „SNS i dalje neprestano napada i ucenjuje Pokrajinsku vladu, a da još uvek nisu izašli sa svojim dugo najavljivanim programom za Vojvodinu, da konačno čujemo šta oni misle o Vojvodini“, rekao je Vasin.

On je ocenio da SNS kroz ucene i napade na Pokrajinsku vladu jasno pokazuje da im cilj nije boljitak Vojvodine, već isključivo njihov ulazak u vlast u Vojvodini i „upodobljavanje“ tog nivoa vlasti sa republičkim. Vasin je rekao da SNS jasno ucenjuje Vojvodinu tako što republičke vlasti ne rade ništa na donošenju najvažnijih zakona kojima bi se unapredio položaj Vojvodine, a to su zakoni o finansiranju, o nadležnostima i o svojini te pokrajine. „Oni tako poručuju da će se ovi zakoni donositi tek i jedino ako SNS bude deo pokrajinske vlasti“, kazao je Vasin.

On je izrazio očekivanje da će saradnja sa SVM-om, uprkos predlogu te stranke o potrebi za formiranjem koncentracione Pokrajinske vlade, biti nastavljena. Vasin je za koncetracionu vladu rekao da bi ona predstavljala „politički bućkuriš“ i dodao da aktuelna Pokrajinska vlada funckionise bez ikakvih problema i u punom kapacitetu.

Dodao je da DS nema ništa protiv da Ištvan Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, nastavi da organizuje široke konsultacije sa poslaničkim grupama u pokrajinskom parlamentu, u vezi sa pitanjima finansiranja, svojine i nadležnosti Vojvodine, kao što je uspeo da obezbedi i konsenzus poslaničkih grupa prilikom pisanja novog Statuta Vojvodine.

Vasin je rekao da ne postoje nikakvi nagoveštaji da će SVM napustiti aktuelnu vladajuću koaliciju u kojoj je sa DS-om i LSV-om i dodao da će o budućnosti položaja SVM u Skupštini Vojvodine odlučivati organi te stranke.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga