- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Prodaja Luke Novi Sad je nova privatizacijska pljačka

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković ocenio je danas da prodaja Luke Novi Sad predstavlja novu privatizacijsku pljačku.

“Prodaja takvog preduzeća u bescenje jedino se može objasniti korupcijom i ličnim interesima onih koji u ime države rasprodaju nacionalno bogatstvo i ekonomsku budućnost zemlje”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Vlada Srbije je jučce prihvatila ponudu firme sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja za nepunih osam miliona evra preuzima jedinu preostalu luku u većinskom vlasništvu države Srbije.

“Prihvaćena cena predstavlja tek polovinu procenjene vrednosti kapitala Luke Novi Sad i višestruko je manja od realne vrednosti tog strateškog preduzeća, na šta smo javno ukazivali više puta”, naveo je Novaković.

Ocenio je da će svaka nezavisna ekonomska ekspertiza pokazati kako su u prodaji Luke Novi Sad oštećeni Novi Sad, Vojvodina i Srbija, a da su na dobitku oni koji su “po bagatelnoj ceni” došli do vrlo vrednog preduzeća i imovine.

„Sve privatizacije strateških i vrlo vrednih preduzeća pod sadašnjom vlašću izvedene su praktično po istom obrascu, u krajnje netransparentom postupku, sa samo jednim ponuđačem i uslovima koji su kao ‘nacrtani’ za unapred poznatog kupca. Na taj način su prodati i PKB i Aerodrom ‘Nikola Tesla’ i RTB Bor, a sada i Luka Novi Sad. To više nisu pojedinačni slučajevi, već očigledno pažljivo kreiran i razrađen mehanizam u kojem država i njeni građani ostaju bez vredne imovine i resursa, a neke privatne firme i pojedinci preko noći stiču nepojamno bogatstvo,“ naveo je Novaković.

Prema njegovim rečima, Luka Novi Sad je strateško preduzeće sa izuzetnim potencijalima, pošto se nalazi na najvažnijoj rečnoj saobraćajnici u Evropi – Dunavu – ali i na ukrštanju drumskih i železničkih puteva.

Raspolaže kapacitetima za pretovar od oko 2,5 miliona tona robe godišnje, ali i vrlo vrednim građevinskim zemljištem. Uprkos tragično lošoj upravi Luka Novi Sad je u 2017. godini ostvarila profit od oko 750.000 evra, a u ranijem periodu, kada to preduzeće nisu vodili kadrovi Srpske napredne stranke, profit je bio i znatno veći, naveo je Novaković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!