DS: Prodaja Luke Novi Sad je nova privatizacijska pljačka

Luka prodata po bagatelnoj ceni

24. mar 2019

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković ocenio je danas da prodaja Luke Novi Sad predstavlja novu privatizacijsku pljačku.

“Prodaja takvog preduzeća u bescenje jedino se može objasniti korupcijom i ličnim interesima onih koji u ime države rasprodaju nacionalno bogatstvo i ekonomsku budućnost zemlje”, naveo je Novaković u saopštenju za javnost.

Vlada Srbije je jučce prihvatila ponudu firme sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koja za nepunih osam miliona evra preuzima jedinu preostalu luku u većinskom vlasništvu države Srbije.

“Prihvaćena cena predstavlja tek polovinu procenjene vrednosti kapitala Luke Novi Sad i višestruko je manja od realne vrednosti tog strateškog preduzeća, na šta smo javno ukazivali više puta”, naveo je Novaković.

Ocenio je da će svaka nezavisna ekonomska ekspertiza pokazati kako su u prodaji Luke Novi Sad oštećeni Novi Sad, Vojvodina i Srbija, a da su na dobitku oni koji su “po bagatelnoj ceni” došli do vrlo vrednog preduzeća i imovine.

„Sve privatizacije strateških i vrlo vrednih preduzeća pod sadašnjom vlašću izvedene su praktično po istom obrascu, u krajnje netransparentom postupku, sa samo jednim ponuđačem i uslovima koji su kao ‘nacrtani’ za unapred poznatog kupca. Na taj način su prodati i PKB i Aerodrom ‘Nikola Tesla’ i RTB Bor, a sada i Luka Novi Sad. To više nisu pojedinačni slučajevi, već očigledno pažljivo kreiran i razrađen mehanizam u kojem država i njeni građani ostaju bez vredne imovine i resursa, a neke privatne firme i pojedinci preko noći stiču nepojamno bogatstvo,“ naveo je Novaković.

Prema njegovim rečima, Luka Novi Sad je strateško preduzeće sa izuzetnim potencijalima, pošto se nalazi na najvažnijoj rečnoj saobraćajnici u Evropi – Dunavu – ali i na ukrštanju drumskih i železničkih puteva.

Raspolaže kapacitetima za pretovar od oko 2,5 miliona tona robe godišnje, ali i vrlo vrednim građevinskim zemljištem. Uprkos tragično lošoj upravi Luka Novi Sad je u 2017. godini ostvarila profit od oko 750.000 evra, a u ranijem periodu, kada to preduzeće nisu vodili kadrovi Srpske napredne stranke, profit je bio i znatno veći, naveo je Novaković.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga