- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Presuda Mladiću zadovoljenje pravde

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je presuda Ratku Mladiću dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja i da „skida ljagu sa Srbije“.

DS je naveo i da Srbija konačno ulazi u završnu fazu poglavlja zvanog Hag i pozvao učesnike javnog života da se uzdrže od promovisanja, opravdavanja i ratnohuškačkih izjava.

Iz te stranke ističu da je neophodno nastaviti proces pomirenja u regionu i da se svakodnevno vidi koliko je taj proces nestabilan jer je samo jedna izjava dovoljna da ga uruši.

„Srbija i ceo region i danas se suočavaju i žive posledice ratnih zločina devedesetih, a presuda Mladiću je važna jer skida ljagu sa Srbije i njenih građana. Novi izazovi su pred nama i vreme je da se konačno neke knjige zatvore. Neosporno je da će mnogo bolnih reči i događaja ostati u tim knjigama, ali mi imamo obavezu prema generacijama koje danas rastu“, ističu iz DS-a.

Upravo iz obaveze prema tim generacijama, DS smatra da nema više nijednog opravdanja za bilo koga u bilo kojoj od zemalja bivše Jugoslavije koji će slaviti zločince.

DS zato poziva na jedinstvo u osudi ratnohuškačke politike koja je dovela do genocida, ubistava, progona, masovnih grobnica, leševa, silovanja, mučenja i svih ljudskih patnji i stradanja.

„Važno je da našoj deci pokažemo da ratni zločinci nisu heroji, a podjednako je važno da se suđenja za ratne zločine nastave, a ne da se usporavaju i onemogućavaju, što je trenutno slučaj, zatim da se promeni poražavajući odnos prema žrtvama kojima niko ne priznaje čak ni zvaničan status civilnih žrtava rata, kao i da se javnost upozna sa neospornim činjenicama koje su dokazane na sudu“, piše u saopštenju DS-a.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!