DS: Presuda Mladiću zadovoljenje pravde

"Važno je da našoj deci pokažemo da ratni zločinci nisu heroji"

22. nov 2017

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je presuda Ratku Mladiću dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja i da „skida ljagu sa Srbije“.

DS je naveo i da Srbija konačno ulazi u završnu fazu poglavlja zvanog Hag i pozvao učesnike javnog života da se uzdrže od promovisanja, opravdavanja i ratnohuškačkih izjava.

Iz te stranke ističu da je neophodno nastaviti proces pomirenja u regionu i da se svakodnevno vidi koliko je taj proces nestabilan jer je samo jedna izjava dovoljna da ga uruši.

„Srbija i ceo region i danas se suočavaju i žive posledice ratnih zločina devedesetih, a presuda Mladiću je važna jer skida ljagu sa Srbije i njenih građana. Novi izazovi su pred nama i vreme je da se konačno neke knjige zatvore. Neosporno je da će mnogo bolnih reči i događaja ostati u tim knjigama, ali mi imamo obavezu prema generacijama koje danas rastu“, ističu iz DS-a.

Upravo iz obaveze prema tim generacijama, DS smatra da nema više nijednog opravdanja za bilo koga u bilo kojoj od zemalja bivše Jugoslavije koji će slaviti zločince.

DS zato poziva na jedinstvo u osudi ratnohuškačke politike koja je dovela do genocida, ubistava, progona, masovnih grobnica, leševa, silovanja, mučenja i svih ljudskih patnji i stradanja.

„Važno je da našoj deci pokažemo da ratni zločinci nisu heroji, a podjednako je važno da se suđenja za ratne zločine nastave, a ne da se usporavaju i onemogućavaju, što je trenutno slučaj, zatim da se promeni poražavajući odnos prema žrtvama kojima niko ne priznaje čak ni zvaničan status civilnih žrtava rata, kao i da se javnost upozna sa neospornim činjenicama koje su dokazane na sudu“, piše u saopštenju DS-a.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga