- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS predao potpise poslanika za smenu svirepe Vjerice Radete

Demokratska stranka (DS) uputila je danas Skupštini Srbije predlog za smenjivanje poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete sa funkcije potpredsednice parlamenta zbog govora mržnje, uvreda i bola koji je nanela porodici nedužnih srebreničkih žrtava.

Predlog za njeno razrešenje potpisalo je 60 poslanika iz DS, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo, poslaničkog kluba Slobodni poslanici, Liberalno-demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke ministra Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

U obrazloženju predloga koje je na konferenciji za novinare pročitao šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, navedeno je da da je nedopustivim govorom mržnje kojim je prekršen član 49 Ustava Srbije, kojim se zabranjuje izazivanje rasne nacionalne i verske mržnje svirepim vređanjem žrtava Srebrenice, Vjerica Radeta ugrozila ugled i dostojanstvo Skupštine Srbije.

„Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za Skupštinu Srbije koja je demokratska i predstavlja sve građane Srbije“, navedeno je u obrazloženju.

Kako se zahteva, zbog nedospustivog govora mržnje, monstruoznih uvreda i bola koje je Vjerica Radeta nanela porodici nedužnih žrtava, poslanici traže hitnu i jasnu reakciju Skupštine i smenjivanja Radete sa mesta potpredsednice parlamenta.

Ćirić je novinarima u parlamentu rekao da je reakcija važna, jer se govor mržnje preliva na čitavo društvo, kao i da je važna i zbog ukupnih odnosa u regionu.

On je naveo da očekuje da inicijativu kada stigne na dnevni red podrže i ostale poslaničke grupe, jer će time pokazati svoj vrednosni stav.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je juče da tvit potpredsednice Skupštine Srbije predstavlja „neljudski i necivilizacijski komentar“ i da će se poslanici SNS-a o njenoj eventualnoj smeni izjasniti u Skupštini kada takav predlog stigne u parlament.

Da bi predlog o smenjivanju Radete bio uvršten u dnevni red sednice, potrebna je podrška 84 poslanika, a da bi ona bila smenjena potrebno je da za to glasa 126 poslanika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!