DS poziva na oduzimanje mandata Šešelju

"Bez jasnog stava o suočavanju sa prošlošću, Srbija ne može da napreduje ka EU"

09. maja 2019

Demokratska stranka (DS) je danas, povodom Dana pobede, zatražila da se „osuđenom ratnom zločincu“ Vojislav Šešelju oduzme mandat i da „ostaci urušenih institucija preuzmu mere iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili sve od njegovog govora mržnje, uvreda i nasilja“.

Čestitajući građanima Srbije Dan pobede, DS je ocenila da vlasti u Srbiji „ne reaguju na ekstremističko i nasilno ponašanje osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji svojim izjavama ponovo pokušava da seje strah i širi mržnju u našem društvu“, naglašavajući da „bez jasnog stava o suočavanju sa prošlošću i o politici mržnje, Srbija ne može da napreduje ka Evropskoj uniji“.

„Od obnavljanja našeg rada borimo se za moderne vrednosti Evropske unije želeći da Srbiju reformišemo i učinimo je progresivnom, slobodnom, razvijenom i demokratskom zemljom u kojoj neće biti mesta za govor mržnje, nasilje i diskriminaciju. Demokratska stranka se uvek zalagala za mir, antifašizam i miroljubiv zajednički život, zasnovan na solidarnosti, toleranciji i jedinstvu različitosti“, navodi se u saopštenju.

DS je, takođe, optužila vlasti da „predlažu uvođenje parapolicije, podržavju desne ekstremističke grupe i zloupotrebljavaju reč fašizam napadajući nas u opoziciji za nasilje koji oni evo već sedam godina permanentno sprovode nad Srbijom i njenim građankama i građanima“.

„O svemu ovome svakodnevno govorimo i govorićemo, glasno i javno verujući da su građani i građanke Srbije odlučni da se odupru desnim ekstremistima i pokušajima revizije istorije, nasilju nad istinom. Zato smo svih ovih meseci na ulici gde tražimo upravo više demokratije, slobode, drugačiju politiku i javni govor koji će doprinositi razvoju a ne nazadovanju“, kaže se u saopštenju.

„Pred nama Evropljanima su važni Evropski izbori. Danas na Dan Evrope pružamo podršku sestrinskim strankama iz Partije evropskih socijalista koje se aktivno bore da Zapadni Balkan a samim tim i Srbija što pre pristupe Evropskoj uniji“, poručila je DS.

„Koristimo priliku da apelujemo na sve naše sunarodnike i sunarodnice koji žive širom Evrope da koristeći svoje demokratsko pravo izađu na na predstojeće EU izbore u svojim zemljama. Važno je da na tim izborima podrže progresivne socijaldemokratske stranke koje se zalažu za novi evropski društveni ugovor i izgradnju Evrope jednakosti i pravednosti“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga