DS: Po hitnom postupku investitoru uslovi o trošku grada

Ozbiljne investitore odbijaju netransparentni poslovi poput ovog

17. dec 2015

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu ocenio je danas da je sazivanje hitne sednice gradske Skupštine kršenje Poslovnika novosadskog parlamenta i svih normi u radu najvišeg predstavničkog doma svih Novosađana.

U saopštenju DS u Novom Sadu se objašnjava da je gradska vlast, koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i gradonačelnik Miloš Vučević, za večeras sazvala hitnu sednicu na kojoj bi trebalo da se donesu dve odluke koje će im omogućiti da nastave svoj, kako se ocenjuje, igrokaz o novoj fabrici u kojoj će, kako je obećao premijer Aleksandar Vučić, biti zaposleno tri hiljade ljudi.

„Sporne odluke je potrebno doneti baš danas jer je to od lokalnih prvaka Srpske napredne stranke zahtevao njihov partijski šef, koji želi da ispuni obećanja data svojim stranim partnerima, te da se upravo time pohvali na sutrašnjem mitingu koji, u znak podrške samom sebi, organizuje u Novom Sadu“, navele su novosadske demokrate.

U saopštenju te stranke se ocenjuje da su hitan način sazivanja sednica i prizemni motivi s kojim se krše Poslovnik i parlamentarni običaji samo deo još jednog skandala koji je priredila gradska vlast u Novom Sadu.

Novosadske demokrate su poručile da su za njih neprihvatljiva i oba predložena akta, jer se njima nastavlja niz spornih odluka koje treba da omoguće uređenje građevinskog zemljišta i izgradnju fabričkih hala o trošku Novog Sada koje bi posle koristila strana kompanija s kojom se, iza leđa građana Novog Sada pa i same gradske vlasti, o svemu već dogovorio predsednik Vlade Srbije.

„Skupštinski akti koje danas treba da usvoji Gradski parlament, naime, daju pravo Javnom preduzeću Poslovni prostor da firmama koja zapošljavaju najmanje hiljadu ljudi izdaje poslovni prostor putem neposredne pogodbe, a ne putem javnog konkursa, te odgovornost za sve odluke s tim u vezi prenosi na Skupštinu grada. Na taj način su se svi oni koji učestvuju u sumnjivom i tajnom dogovaranju o uređenju i korišćenju Radne zone Sever 4 zaštićeni od buduće odgovornosti pred zakonom, što implicitno ukazuje na to da i sami znaju kako je ono što preduzimaju zapravo štetno po javni interes“, objašnjava se u saopštenju.

Novi Sad Skupstina gradaNastojanje vlasti da se u Novi Sad pošto-poto dovede neki strani investitor, dodaje se, motivisano je isključivo propagandnim potrebama režima, jer i sami predstavnici vlasti znaju kako ovakav „megalomanski poduhvat“ ne može doneti opipljivu korist Novom Sadu.

„Samo za uređenje placa površine 38 hektara u gradskom budžetu je već rezervisano milijardu dinara, dok za izgradnju objekata u novoj radnoj zoni gradska vlast planira ulaganje od još 2,8 milijardi. Kako je zamišljeno, potencijalni investitor bi se posle uselio u gotove hale i pokrenuo proizvodnju, a prve računice ukazuju na to da bi takva fabrika morala da radi punim kapacitetom bar 15 godina da bi se Novom Sadu, kroz poreze i na druge načine, samo vratila uložena sredstva. Pri tom nema nikakvih garancija da će ta fabrika uopšte raditi toliko godina, niti da će zaposliti tri hiljade ljudi“, istakle su novosadske demokrate.

U saopštenju te stranke se ocenjuje da nijedna odgovorna vlast, kojoj je povereno upravljanje javnim dobrom, ne bi pravila takve poslovne aranžmane. DS je poručila da bi odgovorna vlast svim potencijalnim investitorima obezbedila jednake uslove za ulaganje, a partnere bi birala putem javnog poziva.

U saopštenju se dodaje da će tako raditi i buduća gradska vlast ukoliko u njoj bude učestvovala Demokratska stranka. Demokrate su zaključile i da ozbiljne investitore odbijaju upravo netransparentni poslovi poput ovog koji sada pokušava da realizuju predsednik Vlade Srbije i gradska vlast u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga