- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Pljačka u javnim nabavkama Toplane

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) objavio je danas dokumentaciju o problematičnim javnim nabavkama javnog preduzeća Novosadska Toplana, za koje tvrdi da su oštetile budžet grada za oko 30 miliona dinara. Iz Novosadske toplane demantovali su da je budžet grada oštećen, jer novac nije korišten za javne nabavke. Navode DS-a okarakterisali su kao tendenciozne, zlonamerne i netačne.

Dokumentacija je dostavljena, prema navodim iz DS, i Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Portparolka DS u Novom Sadu Jadranka Jovišić rekla je na konferenciji za novinare da su javne nabavke malih vrednosti u Toplani vršene za nepostojeće usluge, a da su firme koje su ih dobijale „fantomske“.

Kako je navela, firme koje su učestvovale u javnim nabavkama nemaju veze sa uslugama koje je Toplana potraživala, a nakon uvida u dokumentaciju Agencije za privredne registre DS je došla do podataka da one uglavnom nemaju zaposlene, niti dobit.

„Ne samo što se ove nabavke ne mogu podneti ni pod dobra ni pod usluge, nego su ih dobile firme koje praktično ne postoje, koje nemaju dobit ili imaju gubitke. Imamo primer firme ‘Pozorište nežnosti’, koja je dobila tender, a registrovana je za pozorišnu delatnost“, kazala je Jovišić.

Navela je i primer firme koja je dobila tender za „Akciju promocije korporativne odgovornosti“, čiji je suvlasnik Damir Kulačin, a čije ime je DS već pominjala prilikom navodnog nameštanja tendera za raspodelu novca u kulturi u Novom Sadu tokom 2013. godine.

Dodala je da su članovi komisije u svim nabavkama bili isti, te da je čak tri od spornih devet nabavki, završeno „za svega pet minuta, što ukazuje da je dokumentacija falsifikovana“.

Ona je navela primer nekoliko javnih nabavki, među kojima je merenje stepena zadovoljstva potrošača uslugama, promocija značaja energetske efikasnosti, edukacija građana, i dodala da su to aktivnosti za koje bi građani morali znati da su se desile, što, prema njenim rečima, u Novom Sadu nije slučaj.

„Postavljamo pitanje kako to da su baš ove firme dobile poslove, da li je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević za to znao? Tražimo ostavku gradonačelnika, jer su sumnjivi transferi odobravani iz gradske kuće“, kazala je Jovišić.

Dokumenti, u koje su novinari imali uvid na konferenciji, dobavljeni su putem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a taj zahtev je upućen svim javnim preduzećima u Novom Sadu, od kojih je 12 odbilo da dostavi podatke.

Dokumentacija je predata Tužilaštvu za organizovani kriminal, a najavljen je i nastavak analize rada javnih preduzeća koja će takođe biti objavljena.

Toplana: Navodi DS zlonamerni i tendenciozni

Novosadska toplana danas je saopštila da nije oštetila budžet Grada, jer su sredstva iz budžeta namenjena za tekuće i kapitalne subvencije usmerena i realizovana u skladu sa odlukom Skupštine Grada.

„Tekuće subvencije su utrošene na izmirivanje obaveza Toplane prema dobavljačima energenata, a kapitalne subvencije su utrošene za obnovu dotrajalih deonica vrelovodne mreže. Nijedan dinar iz gradskog budžeta nije potrošen u bilo koje druge svrhe“, saopšteno je iz Novosadaske toplane.

Kako se dalje navodi, procedura navedenih javnih nabavki, kao i svih ostalih nabavki je sprovedena u skladu sa važećom zakonskom regulativom i potrebama preduzeća.

„Od navedenih devet javnih nabavki, tri nabavke nisu realizovane, jer nisu bile neophodne, odnosno njihova realizacija je bila uslovljena početkom primene novog sistema obračuna i naplate grejanja prema potrošnji za sve stambene korisnike. Novi sistem se od ove grejne sezone primenjuje samo za mali deo korisnika, te planirane akcije i usluge nisu bile potrebne. Dakle, od navedenih 26 miliona dinara realizovano je preostalih šest nabavki, u iznosu od 16,5 miliona dinara“, piše u saopštenju i dodaje se da je vrednost planiranih i sprovedenih nabavki značajno smanjena u odnosu na prethodne godine.

Toplana je demantovala i navode u vezi sa sastavom komisije za javne nabavke, jer Zakon o javnim nabavkama i prateći pravilnici propisuju način formiranja komisije, vreme predviđeno za otvaranje ponuda i kriterijume na osnovu kojih se bira najpovoljniji ponuđač.

„Novosadska toplana je društveno-odgovorno preduzeće čiji je rad transparentan i dostupan svakom mediju, ustanovi, organizaciji i pojedincu, a tendenciozni navodi političke partije Demokratska stranka su zlonamerni, netačni i ‘slučajno’ plasirani prvog dana predizborne kampanje“, piše u saopštenju.

(Beta, RTV)

Podelite ovu stranicu!