DS: Osuđujemo povampirenje prošlosti u Višegradu

"Odmah smeniti Branku Bežanov iz Skupštine Novog Sada"

11. mar 2019

Demokratska stranka osudila je danas način na koji je u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, obeležena godišnjica hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića i ocenila da je tu reč o „gruboj zloupotrebi i nasilju nad sutrašnjicom“.

„Lični odnos, vera i zablude ne mogu biti temeljna odrednica, lice i naličje jedne politike koja pretenduje da bude uvažena, kao ni osnova za građenje veza i poverenja u ime opšteg interesa. Zajedničko dobro nije nesreća i patnja. U svakom izražavanju stava, posebno onako demonstrativnog i teatarskog, postoji namera. Juče je viđena opasna, razgrađujuća i onespokojavajuća. Ikonografija iz memljivog fundusa nije pojavnost nijednog savesnog i odgovornog pojedinca i pokreta“, navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka je ocenila da je pogrešno i štetno „sužanjski žudno“ prihvatati ideologiju i uniforme iz prošlog veka.

„Narod nikada nije u iluzijama oskudevao, jeste u boljem životu. Ne dopustimo da se prozirne ambicije i težnje za oživljavanjem raskola uvuku ponovo i iscrtaju podele“, dodaje se.

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta okupili su se u nedelju u Višegradu kako bi odali počast vođi četnika u Drugom svetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću. Skupu povodom obeležavanja 73. godišnjice hapšenja Mihailovića prethodilo je postrojavanje pripadnika tog pokreta.

Novosadski DS: Odmah smeniti Branku Bežanov iz Skupštine Novog Sada

Koalicija političkih organizacija i interesnih grupa koja upravlja Novim Sadom dužna je da odmah smeni zamenicu predsednika Skupštine grada Branku Bežanov zbog njenog „učešća u skupu četnika u Višegradu“, saopštio je danas Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu.

Bežanov je u nedelju, u okviru delegacije Pokreta obnove Kraljevine srbije (POKS) čija je funkcionerka, prisustvovala četničkom skupu u Draževini pored Višegrada, za koji je rekla da je „ponosna sam što je odala poštu Draži Mihailoviću, te da bi to trebalo da uradi svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu“.

„Tobožnja smotra četnika na području Višegrada je primitivna cirkuska predstava sa opasnim porukama upućenim ostalim narodima koji zajedno sa Srbima žive u Bosni i Hercegovini i čitavom prostoru bivše Jugoslavije u kojoj nijednom gradskom funkcioneru nije bilo mesto“, ocenila je DS.

Novosadski DS je ocenio da je jedini način da se gradska vlast ogradi od nastupa Branke Bežanov u „višegradskoj paradi lažnog patriotizma i istinskog šovinizma“, jeste da je smeni sa visokog položaja koji, prema njihovom mišljenju – sada nezasluženo zauzima.

Kako se navodi, Odbornička grupa DS u Skupštini Novog Sada će pokrenuti inicijativu za smenu Branke Bežanov, a stranka dodaje da očekuje da tu inicijativu podrže Liga socijaldemokrata Vojvodine i druge organizacije u vladajućoj koaliciji koje se deklarišu kao levičarske, građanske i antifašističke. 

„Verbalne osude ili neslaganje sa onim što se juče događalo u Višegradu, u ovom slučaju nisu i ne mogu biti dovoljne, jer ovo nije prvi postupak sadašnje gradske vlasti u kojem se otvoreno negiraju ili relativiziju istorijske činjenice o Drugom svetskom ratu i ratovima izazvanim raspadom bivše Jugoslavije“, dodala je DS.

U saopštenju se podseća da je sadašnja gradska vlast u Novom Sadu, usvojila odluku o podizanju spomenika onima koji su streljani od strane komunističe vlasti posle oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, među kojima, ima i „osuđenih zločinaca i saradnika okupatora“.

„Nedavno je sasvim slučajno otkriveno kako je gradska vlast u Novom Sadu finansirala štampanje knjige o Ratku Mladiću, kojem se u Međunarodnom sudu u Hagu sudi za najteže ratne zločine. Istinski antifašisti ne bi Branku Bežanov više gledali ni dana na mestu zamenice predsednika Skupštine grada, niti bi ostali u gradskoj vlasti sa onima koji ne žele da je smene“, dodala je DS.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga