DS optužila SDS za izigravanje zakona u Inđiji

Koalicija Građani i građanke Srbije demantovala je optužbe Petra Filipovića da iza kandidature te liste stoji SDS Borisa Tadića

01. apr 2016

Demokratska stranka (DS) u Inđiji saopštila je danas da predstavnici Socijaldemokratske stranke (SDS) u toj opštini, u dogovoru sa Romskom partijom Srđana Šajna, pokušavaju da izigraju zakon o lokalnim izborima.

U saopštenju Izbornog štaba Petra Filipovića, koji je kandidat DS za predsednika opštine Inđija, objašnjava se da SDS namerava da koristi mogućnost prirodnog praga cenzusa, namenjenog za partije i predstavnike nacionalnih manjina.

„Na taj perfidan način, verovatno svesni svoje političke snage, predstavnici SDS u Inđiji, lažno se predstavljajući kao zastupnici romske nacionalne manjine, pokušavaju da osvoje mandate u Skupštini opštine Inđija“, navodi se u saopštenju DS.

U njemu se dodaje i da je poverenica SDS Ivana Pejović Ševrt podnela zahtev Opštinskoj upravi u kojem je, kao ovlašćeno lice Romske partije, tražila overivače potpisa.

Inđijske demokrate su tražile od Opštinske izborne komisije i nadležnih organa u Srbiji da sagledaju sve činjenice i dosledno primene zakon o lokalnim izborima u cilju, kako se navodi, zaštite birača od manipulacija.

Koalicija: Uvredljive optužbe Petra Filipovića

Koalicija Građani i građanke Srbije demantovala je danas optužbe Petra Filipovića da iza kandidature te liste u Inđiji stoji SDS Borisa Tadića, kao i da ta Koalicija pokušava da izigra izborni zakon.

U saopštenju se ističe da su takve ocene krajnje uvredljive, a da su tvrdnje da se na listi ne nalazi niti jedan pripadnik romske nacionalne zajednice potpiruje nacionalna netrpeljivost.

„Koalicija Građani i građanke Srbije okuplja više nacionalnih zajednica, a uz romsku, hrvatsku i bunjevačku i građanski opredeljene pripadnike većinskog naroda, ali i građane koji nemaju nacionalnu pripadnost. Svako prebrojavanje krvnih zrnaca i pretpostavke koji kandidat na izborima je Rom, Srbin, Hrvat, Mađar ili Bunjevac vraća nas u mračna vremena kojih se mi u Koaliciji Građani i građanke Srbije ne želimo ni prisetiti“, piše u saopštenju.

U njemu se dodaje da je osnovni cilj koalicije koja okuplja manjinske partije upravo prevazilaženje razlika, jer je to najbolji put ka integraciji svih manjinskih zajednica, uključujući i romsku, koja je u društvu u Srbiji još uvek izložena dubokoj diskriminaciji.

„Ističući samo Rome i povezujući samo Rome sa našom listom i manipulacijama, Petar Filipović stvara još veću etničku distancu. Petar Filipović je inače kandidat Demokratske stranke na izborima za Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, a u Inđiji se kandiduje bez isticanja imena Demokratske stranke. Mi kao Koalicija Građani i građanke Srbije postavljamo pitanje, zašto se Petar Filipović i u Inđiji nije deklarisao kao demokrata, već se krije iza nezavisne liste?“, navodi se u saopštenju.

Koalicija Građani i građanke Srbije je podsetila i da je Romska partija na izborima za Skupštinu Vojvodine 2007. godine podržala Demokratsku stranku, koja je posle izbora narušila koalicioni sporazum i uskratila Romskoj partiji jedno poslaničko mesto, koje joj je garantovano pre izbora, te da je krajnje neprimereno posle takvog poteza tu Koaliciju nazivati perfidnom.

„Pravo svih građana je da učestvuju na izborima, da se udružuju u koalicije i kandiduju se na izborima. Stavovi tipa “Ko nije sa nama neprijatelj je Srbije” sa  kojima se u poslednje vreme naša javnost suočava, daleko su od osnovnih načela demokratije, čije ime nosi stranka na čijoj se listi za pokrajinske izbore nalazi Petar Filipović. Najmanje što Petar Filipović posle ovakvog istupa može da učini, jeste da se izvini svim građanima i građankama Srbije“, poručila je Koalicija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga