DS o Srebrenici: Vlasti Srbije nastavljaju sa negiranjem genocida

"Da se tela nestalih iz Srebrenice što pre pronađu i da prestane relativizacija tog zločina"

11. jul 2020

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas, povodom 25. godišnjice zločina u Srebrenici, da proces regionalnog pomirenja nije završen, a vlasti Srbije optužila da „nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida“.

Navodeći da je presudom Međunarodnog suda pravde Srbija „oslobođena od neposredne odgovornosti za genocid, ali da je odgovorna za nesprečavanje genocida“, DS je pozvala Vladu Srbije da „ispuni sve preuzete obaveze i procesuira osumnjičene za učešće u genocidu koji se nalaze na njenoj teritoriji“.

„Četvrt veka nakon najmonstruoznijeg zločina protiv svega čovečnog, ćutanje svih ostalih političkih predstavnika države Srbije, prenebregavanje odgovornosti i relativizovanje uloge u svemu što se dogodilo tokom ratnih stradanja i krvavih sukoba, potvrđuje da sadašnje vlasti nastavljaju sa negiranjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici“, ocenili su iz DS.

Zatražili su od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini, „a naročito od Vlade Republike Srpske“ da se tela nestalih iz Srebrenice što pre pronađu i da prestane „relativizacija tog zločina“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga