Protest opozicije u parlamentu: Novim budžetom se ulaže u represiju i silu SNS

"Građanima mimo skupštine ostaje samo ulica"

07. dec 2018

Poslanici Demokratske stranke (DS) ocenili su u četvrtak uveče u Skupštini Srbije da se predloženim budžetom za 2019. povećava izdvajanje novca za elemente sile – MUP, Ministarstvo odbrane i za Bezbednosno – informativnu agenciju, te da je to pokazatelj da vlasti nisu u fokusu knjige i obrazovanje, već vojska.

Poslanici pojedinih opozicionih stranaka izašli su sinoć iz skupštinske sale pošto su opomene dobili nakon što su reklamirali povredu Poslovnika poslanik Demokratske stranke Balša Božović, Dveri Boško Obradović i Socijademokratske stranke Marko Đurišić.

Poslanici DS, Dveri, SDS, Narodne stranke, Pokreta centra, samostalni poslanici, poslanici Demokratske stranke Srbije držali su sinoć i noćas u Skupštini konferencije za novinare na kojima su govorili o predloženom budžetu.

Prenos tih konferencija bio je na Fejsbuk stranici Saveza za Srbiju.

Poslanik DS-a Dejan Nikolić rekao je noćas novinarima u Skupštini Srbije da nije tačna izjava premijerke Srbije Ane Brnabić da je vlasti u fokusu knjiga, a ne puške, jer prema predloženom budžetu Ministarstvo odbrane će dobiti 34 odsto novca, a samo šest odsto za Ministarstvo prosvete.

„Njima je sila i vojska u fokusu, a ne obrazovanje, to pokazuju podaci, a ne ono što govore“, kazao je Nikolić.

Poslanica DS-a Maja Videnović ocenila je da se budžetom ulaže u represiju i silu SNS-a, što smatra „budžetom za očuvanje Srpske napredne stranke (SNS) na vlasti“. Ona je dodala da je zabrana zapošljavanja koja je uvedena pre četiri godine, samo takozvano privremena, jer se iz godine u godinu produžava i prema njenim rečima, ne važi za svakoga.

„Ona važi za čestitu građanku i građanina Srbije, za lekarku, glumicu, naučnicu, vaspitačicu, učiteljicu, za njih Srbija kaže da nema mesta u budžetu, ali ima mesta za stotine i hiljade članova i simpatizera SNS-a“, rekla je Videnović.

On je kazala da je predloženi budžet za 2019. godinu „pun predloženih ugovora o delu, nejasnih i netransparentnih aproprijacija koje su opredeljene za članove i simpatizere SNS-a“.

Poslanik DS-a Balša Božović rekao je da zbog građana žele do poslednjeg atoma snage da se bore za instituciju skupštine, koja i pripada građanima. „Ovo nije institucija koju Maja Gojković može da stavi u svoj džep i mi to na ovaj način ne dozvoljavamo. To što su nam ukinuli direktan prenos u Skupštini, to govori o tome da su u nezgodnoj situaciji i da su preplašeni i ne znaju na koji način da se izbore sa nama“, rekao je Božović.

On je dodao da iz te institucije mogu samo da ih izbace, ali se ni tada neće dati, ali da vlast mora da zna da građanima mimo skupštine ostaje samo ulica. Božović je kazao da svaki put kada ih vlast vređa, to ne radi njima, nego građanima u čije ime su došli da govore. „Ali ono što je nama je da ne dozvolimo da nas nogama gaze i gaze, i to rade nama i građanima već sedmu godinu zaredom“, rekao je Božović.

Poslanica DS-a Gordana Čomić kazala je da kamera koja prenosi konferencije za medije iz Skupštine, koja sinoć u 21 sat nije bila uključena, vlasništvo građana Srbije, kao i ta institucija, a da „zarobljena država privatizuje Skupštinu smatrajući je svojinom“.

Petrović: Zbog stadiona će trpeti lokalne samouprave

Poslanik kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović ukazao je na to da će zbog odluke da se gradi nacionalni stadion u vrednosti od 250 miliona evra trpeti lokalne samouprave.

„Svako ko ne može svoje dete da upiše u obdanište, svako ko ne može dobije socijalnu pomoć u svakom gradu i opštini, svako ko nema ličnog pratioca, ko ne može da se priključi na vodovodnu mrežu, kanalizaciju, svaka porodica koja nema asfaltirani put, treba da napiše pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da ga pita zašto im je to onemogućio“, poručio je Petrović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga