DS: Novi Sad je postao grad nasilja

DS traži hitnu sednicu Skupštine grada zbog nove pucnjave u centru Novog Sada

18. juna 2017

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Novom Sadu zatražio je danas, povodom još jednog slučaja pucnjave u glavnom gradu Vojvodine, hitnu sednicu Skupštine grada na kojoj će biti usvojene mere za borbu protiv nasilja u gradu i definisani zahtevi koje lokalna samouprava postavlja državnim službama koje bi trebalo da obezbede javni red, mir i sigurnost građana.

Jedan mladić star 22 godine ranjen je sa više metaka sinoć u pucnjavi koja se dogodila oko 20 sati na taksi stajalištu u Ulici Modene u strogom centru Novog Sada. Pucnjava se dogodila u trenutku kada je u toj ulici bilo mnogo građana, jer se u neposrednoj blizini, na Trgu slobode, održava Festival vina „Interfest“. Odmah do taksi stajališta na kojem se dogodio incident nalaze se brojni restorani i kafići.

“Pucnjava u najstrožem centru grada, u subotu uveče i u vreme održavanja festivala na Trgu slobode, ponovo je pokazala da se niko u Novom Sadu ne može osećati bezbedno i da društvena zajednica pod hitno mora preduzeti mere samoodbrane. Mada u centralizovanoj državi kakva je Srbija nijedna služba bezbednosti nije pod kontrolom lokalne samouprave, lokalna vlast ipak nema pravo da nemo posmatra bujanje nasilja i kriminala u gradu u kojem žive naše porodice i rastu naša deca”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Novi Sad nekada bio “oaza spokoja i sinonim za miran život” i ocenjuje da je sada postao, “kao u holivudskim filmovima, poprište sukoba i svakovrsnog nasilje u kojem građani s pravom strahuju za svoju bezbednost”.

DS je naveo da se bezbednosna situacija dramatično pogoršala posle 2012. godine i dolaska sadašnje gradske vlasti, a da se odnos policije prema Novom Sadu posebno pogoršao posle imenovanja Nebojše Stefanovića za ministra unutrašnjih poslova.

“Policijska uprava Novi Sad više ne dostavlja Skupštini grada čak ni izveštaje o stanju bezbednosti u gradu, koje je inače ranije godinama predstavljala odbornicima. Samo u poslednjih godinu dana pucalo se na Štrandu, ispred škola i vrtića, u restoranima i na ulicama u svim delovima grada. Građanima Novog Sada stalno preti opasnost da budu napadnuti ili da se nađu usred razmene ‘vatre’ između organizovanih grupa i ljudi koji se slobodno kreću po gradu s oružjem ‘na gotovs’”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga