DS: Nezapamćena cenzura u Radio Subotici

Slušaoci su umesto saopštenja, mogli da čuju samo obrazloženje zašto ono neće biti emitovano

25. juna 2014

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici optužio je danas direktora i urednike redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice za „nezapamćenu cenzuru“, jer za razliku od drugih lokalnih medija nisu želeli da objave saopštenje u kojem DS kritikuje lokalnu vlast.

Kako je DS u saopštenju naveo, slušaoci su umesto saopštenja u kojem je kritikovan rad gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija, mogli da čuju samo obrazloženje zašto ono neće biti emitovano, a kao razlog je navedeno da tekst nije potpisala osoba, već informativna služba.

„Ovo je nezabeležen oblik novinarskog neprofesionalizma koji je retko viđen i za vreme devedesetih godina. Nedopustivo je da se na ovakav način cenzuriše kritičko mišljenje jedne parlamentarne stranke i da se ne prenese nijedna rečenica saopštenja, jer se u njemu kritički osvrće na rad najodgovornijeg činioca gradske vlasti“, piše u saopštenju.

DS je ocenio da se cenzura u toj medijskoj kući sprovodi zahvaljujući kadrovima Socijalističke partije Srbije (SPS), a uz podršku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su u koaliciji na vlasti u Subotici, te cenzurišu politička saopštenja opozicije.

„Sada SPS ima potpunu slobodu da građanima servira samo one informacije koje prođu filter njihovog glavnog cenzora, odnosno vršioca dužnosti direktora Radio Subotice Ljubiše Stepanovića“, piše u saopštenju.

Gradski odbor DS je najavio da će o ovom slučaju obavestiti delegaciju Evropske komisije, misiju OEBS-a u Srbiji, domaća i inostrana novinarska udruženja, te da će još žešće nastaviti da kritikuje „nesposobnost“ aktuelne lokalne vlasti.

Deo redakcije Radio Subotice, među kojima je i glavna urednica, već su javnost obavestili o problemima sa kojima se suočavaju od kako je vršilac dužnosti direktora postao Stepanović, optuživši ga za pretnje i mobing.

Na slučaj pritiska Stepanovića na novinare redakcije na srpskom jeziku reagovali su i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), i zatražili od gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija da preuzme odgovornost za rešavanje problema.

Osnivač tog radija je Grad Subotica, a na vlasti u tom gradu trenutno je koalicija okupljena oko SPS, SVM i Srpske napredne stranke.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga