DS: Neophodno povećanje ekološke svesti i oslobađanje ekologije od politike

"U Srbiji trenutno ugroženi svi segmenti životne sredine"

17. jan 2020

Predsednik Resornog odbora za ekologiju Demokratske stranke (DS) Branimir Jovančićević poručio je danas da je smanjenje korišćenja uglja sa povećanom koncentracijom sumpora jedno od rešenja za smanjenje zagađenja vazduha, ali da je pored toga neophodno raditi na povećanju ekološke svesti građana, ali i oslobađanju životne sredine od politike.

Jovančićević je na konferenciji za novinare Odbora za ekologiju DS-a, rekao da su u Srbiji trenutno ugroženi svi segmenti životne sredine, i da je jedan od razlog za to nezainteresovanost društva za rešavanje tog problema.

„Smanjenje uglja sa visokom koncentracijom sumpora jedan je od načina rešavanja problema zagađenja vazduha, ali je neophodno da se uporedo sa tim rešavaju i svi drugi problemi životne sredine“, rekao je Jovančićević.

Kazao je da životna sredina mora da se oslobodi od politike, i da je to prva oblasti u kojoj moraju da nadvladaju stručnjaci.

„U nekoj budućoj, demokratskoj Vladi, životna sredina mora da bude definisana kao prioritetna aktivnost“, rekao je Jovančićević.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je neophodno povećanje ekološke svesti, uvođenje predmeta iz oblasti ekohemije od vrtića do univerzitetskog nivoa, ali i pooštravanje kazni.

Naveo je i da izjave zvaničnika da zagađenje vazduha nije veće nego prethodnih godina predstavljaju apsurd, jer to znači da se za problem zna, ali da se ne pristupa njegovom rešavanju.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da nema značajnije teme od opšteg zdravlja građana i da je neophodno ukazati na odgovornost vlasti koja je dužna da se bavi javnim poslovima, a ne da radi u sopstvenim interesima i za svoj račun.

On je naveo i da građani moraju da budu solidarni kada dođe do ugrožavanja javnih interesa i da budu zajedno u borbi prema onima koji su za ugrožavanje odgovorni.

Ekonomistkinja Vesna Petković rekla je da nakon sednice Vlade koja je održana zbog zagađenja „nismo dobili ništa, ni mere, ni rešenja“, već samo tim koji će da prati aktivnosti.

Navela je da su najveći zagađivači termoelektrane koje sagorevaju ugalj, ali da država ne radi ništa kako bi ispunila međunarodne obaveze.

Saobraćajni inženjer Slobodan Jaredić ukazao je da se zbog lošeg funkcionisanja saobraćaja u Beogradu putuje po sat i po vremena, umesto 20 minuta, što dovodi do veće potrošnje goriva, ali i većeg zagađenja vazduha.

„Beograd je jedini grad koji nema fukncionalnu ni železničku ni autobusku stanicu“, rekao je Jaredić.

On je pozvao građane da dođu na protest večeras u 18 časova koji zbog zagađenja vazduha organizuje Inicijatova Ne davimo Beograd.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga