DS: Nema demokratije u Srbiji dok ne popravimo položaj romske zajednice

"Svesni smo svi da su danas i Romkinjama i Romima kao i mnogim drugim građankama i građanima Srbije osnovna ljudska prava ugrožena"

08. apr 2019

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac čestitao je danas 8. april – Svetski dan Roma i ocenio da u Srbiji neće biti demokratije dok ne bude popravljen položaj i te nacionalne zajednice.

„DS je godinama posvećen izgradnji društva u kom će kvalitet života romske zajednice biti poboljšan… Znamo da su Romi i dalje jedna od najugroženijih društvenih grupa. Oni se i danas suočavaju sa diskriminacijom u pristupu socijalnoj pomoći, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i adekvatnom stanovanju. Posebno su ugroženi mladi, koji rano napuštaju obrazovni proces, kao i romske devojčice koje se prisilno udaju“, naveo je Lutovac u pisanoj izjavi.

On je dodao da politika DS podrazumeva veću inkluziju Roma, koja bi imala za rezultat poboljšanje poštovanja demokratije i vladavine prava u Srbiji, nakon promene, kako se izrazio, aktuelne nedemokratske vlasti.

„Svesni smo svi da su danas i Romkinjama i Romima kao i mnogim drugim građankama i građanima Srbije osnovna ljudska prava ugrožena. Zbog toga se DS i kroz svoj rad zalaže za izgradnju društva koje je zasnovano na principu slobode i jednakih mogućnosti, gde svako ima pravo da bude uključen i gde se svačije mišljenje čuje“, dodao je Lutovac.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga