DS: Nedopustivi napadi na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava

"Stajemo u odbranu prava aktivista Inicijative za ljudska prava da i o nasilju i o zločinima govore slobodno. U ime žrtava i u ime vladavine prava"

18. jan 2017

Demokratska stranka (DS) i Demokratska omladina najoštrije su danas osudili prebijanje aktivista Inicijative mladih za ljudska prava na tribini Srpske napredne stranke (SNS) u Beški.

„Stojimo u odbrani prava svakog da jasnim stavom i glasnom rečju prekida ćutanje o zločinima. Nasilje uvek rađa samo još nasilja i zato stajemo u odbranu prava aktivista Inicijative za ljudska prava da i o nasilju i o zločinima govore slobodno. U ime žrtava i u ime vladavine prava“, navodi se u saopštenju DS-a.

Na tribini SNS-a u Beški kod Inđije sinoć se dogodio incident kada su aktivisti Inicijative pre početka govora Veselin Šljivančanina, osuđenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, razvili transparent na kojem je pisalo „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“.

Tokom tog performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini pocepali su plakate Inicijative i izacili njihove aktiviste. Anita Mitić iz Inicijative rekla da je povređeno svih devet aktivista koji su došli u Bešku, od kojih je dvoje završilo u Hitnoj pomoći.

Novosadski DS: Incident u Beški nije ništa novo, to je stalna praksa SNS-a

Novosadski odbor Demokratske stranke saopštio je danas da incident na jučerašnjoj tribini Srpske napredne stranke (SNS) u mestu Beška nije ništa novo u praksi te partije i podsetio da je SNS tri puta “organizovao upade” na javne skupove koje je organizovao DS.

“Potpredsednik SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čak tri puta je organizovao upade svojih saradnika i stranačkih aktivista na javne skupove koje je organizovao DS”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su u septembru 2014. godine na Keju žrtava racije aktivisti SNS-a ometali konferenciju za novinare rukovodstva novosadskog odbora DS-a, zatim su u aprilu 2015. godine napali tadašnjeg predsednika DS-a Bojana Pajtića dok je u Zmaj Jovinoj ulici otvarao izložbu fotografija o istoriji DS-a, a u septembru 2015. su na Trgu slobode ponovo napali članove rukovodstva Gradskog odbora DS i sprečili ih da održe konferenciju za medije ispred Gradske kuće.

“Nasilne akcije protiv svojih političkih neistomišljenika u centru Novog Sada Vučević je posprdno opisivao kao performanse na koje njegova stranka ima političko pravo. Nasilje prema političkim neistomišljenicima i opoziciji predstavlja jednu od osnovnih karakteristika SNS-a i ono čini deo njenog identiteta, ali i ključnu odrednicu u njenoj strategiji političkog delovanja”, ocenjuje se u saopštenju.

DS je naveo da izbor Saše Jankovića za predsednika Srbije i pobeda demokratske i građanske Srbije na aprilskim izborima predstavljaju osnovni preduslov za smenu takve stranke sa vlasti i sudski progon vinovnika, inspiratora i nalogodavaca nasilja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga