DS: Nasilje izvršne vlasti u Novom Sadu dobilo zaštitu sudske vlasti

Godinu dana posle skandala u centru grada, sve krivične prijave koje su podnete protiv organizatora i kolovođa nasilja odbačene

15. sep 2016

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) podsetio je danas da nadležno tužilaštvo i drugi istražni organi nisu ni pokušali da privedu pravdi vinovnike nereda na Trgu slobode od 15. septembra prošle godine kada je više stotina prvaka i aktivista Srpske napredne stranke napalo nekoliko funkcionera DS, koji su pokušali da održe konferenciju za novinare ispred Gradske kuće.

U saopštenju DS u Novom Sadu se objašnjava da su, godinu dana posle nezapamćenog skandala u centru grada, sve krivične prijave koje su podnete protiv organizatora i kolovođa nasilja odbačene bez bilo kakve istrage.

„Brojni dokazi divljanja pristalica Aleksandra Vučića u centru Novog Sada uopšte nisu razmotreni, niti su uzete izjave od bilo kojeg svedoka, čime je nasilje u režiji izvršne vlasti dobilo potpunu zaštitu i pokroviteljstvo sudske vlasti“, ocenjuje se u saopštenju novosadske DS.

Ta stranka je dodala i da su njene aktiviste udarali, vređali, pljuvali i psovali na Svetski dan demokratije, čime je gradska vlast pokazala kako se odnosi prema demokratiji i građanima Novog Sada.

„Zbog toga smo podneli krivične prijave i to za krivična dela ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja političkog udruživanja i delovanja. Videli smo ko je tu rulju predvodio i usmeravao, postoje televizijski snimci, svi smo svedoci… Ali niko nije ni prstom mrdnuo, najpre, da nasilje spreči, a onda da krivce kazni. Time je svima poslata poruka da vlast može da radi šta hoće, a da opozicione stranke i građani nemaju nikakvu zaštitu od samovolje vlasti. Poruku smo shvatili, ali nismo prihvatili“, poručile su demokrate.

U saopštenju se objašnjava da su krivične prijave tada podnete protiv tadašnjeg šefa kabineta gradonačelnika Aleksandra Petrovića, člana Gradskog veća za kulturu Vanje Vučenovića, gradskog ministra za zdravstvo Zoltana Horvata, člana Gradskog veća za komunalne poslove Vladimira Stojkovića i savetnice gradonačelnika Nade Kobac, kao i protiv bivšeg predsednika novosadske Skupštine Zorana Vučevića.

Kako se dodaje, prijave su podnete i protiv poslanika u republičkom parlamentu Jasmine Obradović i Milana Novakovića, kao i protiv potpredsednika izvršnog odbora SNS-a i savetnika gradonačelnika Damira Zobenice.

„Tužilaštvu je dostavljen i obiman video materijal, fotografije i drugi dokazi, a navedena su i imena brojnih svedoka. Sve je to, međutim, ostalo u fioci tužilaštva koje je, nažalost, ponovo pokazalo da je u službi izvršne vlasti, umesto zakona“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga