- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS najavljuje pad vladajuće koalicije u Subotici

Subotički odbor Demokratske stranke (DS) založio se danas za smenu gradonačelnika Jenea Maglaija iz redova Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i poručio da će aktuelna vladajuća većina na lokalnom nivou potrajati samo do sledeće sednice Skupštine grada.

„Tanka većina (u Skupštini grada), koja je okupljena oko magične cifre 34, bez ikakve vizije, ideje, jasnog plana, bez političke ozbiljnosti, kapaciteta i uticaja da obezbedi nedostajući novac sa republičkog i pokrajinskog nivoa, ne može dugo trajati, samo do održavanja naredne (sednice) Skupštine grada“, navodi se u saopštenju za javnost.

Saopštenje je potpisao predsednik subotičkog odbora DS-a Modest Dulić, koji je krajem novembra smenjen sa mesta gradonačelnika, kada je SVM raskinuo koaliciju sa DS-om i napravio koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS), Socijalističkom partijom Srbije i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini.

Ta koalicija je delovala nesložno tokom glasanja za lokalni budžet za 2014. godinu, krajem prošle godine, pa je budžet izglasan sa 34 glasa „za“, od 67 odbornika, a u javnosti se spekulisalo da je presudni glas stigao iz opozicionih redova a ne iz redova vladajuće koalicije.

DS je Maglajija kritikovao jer nije uspeo da obezbedi podršku Vlade Srbije za izgradnju subotičkog Narodnog pozorišta, iako je ulazak u koaliciju sa SNS-om pravdao uspostavljanjem veza sa republičkom vlašću, kako bi se završili kapitalni projekti u Subotici, a među njima i zgrada pozorišta u strogom centru grada.

„Jene Maglai je u nedostatku vizije, sposobnosti i plana za razvoj grada nametnuo filozofiju palanke, u kojoj prevladava malograđanski mentalitet. Umesto da ozbiljno predstavlja grad i razvija ga, serviranjem intriga i spletki samo urušava ugled grada i nekada respektabilnog SVM-a čiji je i sam član“, navodi se u saopštenju.

DS je optužio Maglaija i da nameće neprimerenu političku komunikaciju koja se bazira na ličnoj diskeditaciji političkih neistomišljenika.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!