DS: Meštanima Kovilja ukinuti naplatu putarine

Zašto meštani beogradskih prigradskih naselja ne plaćaju autoput?

16. nov 2015

Demokratska stranka (DS) zatražila je večeras od Ministarstva saobraćaja da žiteljima mesta Kovilj, koje pripada teritoriji Grada Novog Sada, omogući besplatno korištenje autoputa na deonici od Kovilja do Novog Sada i ocenila da su oni na taj način diskriminisani u odnosu na žitelje mesta u široj okolini Beograda, koji ne plaćaju putarinu do glavnog grada Srbije.

Meštani Kovilja od danas u jednom smeru plaćaju 60 dinara za korištenje autoputa do Novog Sada, pošto je počeo da radi novouspostavljeni sistem naplate putarine po pređenom kilometru na autoputu E75.

“Stanovnici Kovilja svakodnevno dolaze na posao u Novi Sad i od danas za putarinu moraju da plate 120 dinara po danu, što na mesečnom nivou predstavlja vrlo značajan trošak za već osiromašene građane”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su meštani Kovilja na taj način dovedeni u podređen položaj u odnosu na stanovnike Banovaca, Batajnice i ostalih mesta u okolini Beograda, koji i dalje bez plaćanja mogu da koriste autoput kako bi stigli do gradskog središta.

DS je upozorio da će se meštani Kovilja zbog uvedene putarine opredeljivati za vožnju magistralnim putem do Novog sada, čime će se značajno povećati gužve i usporiti saobraćaj u Budisavi i Kaću pa će se samim tim povećati i rizik od saobraćajnih udesa.

“To je razlog više da se deonica autoputa od Kovilja do Novog Sada izuzme od naplate, ili da se građanima omogući plaćanje putarine putem jeftinijih vinjeta”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga