DS, LSV, LDP i SDS oštro kritikovali skandaloznu izjavu Nikolića o ratnim zločinima

Tomislav Nikolić je sramota za Srbiju

14. feb 2015

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je nedopustiv pritisak predsednika Srbije Tomislava Nikolića na tužioca za ratne zločine Vladimiru Vukčevića koji je najavio istragu protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića.

„Nemoguće je prisetiti se slučaja u novijoj evropskoj istoriji da je predsednik neke države pritiskao tužilaštvo na način na koji to danas čini Nikolić, bezmalo preteći Vukčeviću da ‘malo razmisli šta to kopa po Srbiji’, isključivo zbog najave istrage o navodima da je načelnik Diković umešan u ratne zločine“, navodi DS.

DS ističe da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, a da je teret dokazivanja na pravosudnim organima.

Ta stranka navodi da Nikolić, umesto da zauzme takav stav, poštujući vladavinu prava, građenu uprkos njegovom velikom protivljenju i politici koju je on godinama zastupao, predsednik je izabrao da javno, putem medija, preti Vladimiru Vukčeviću.

Predsednik na taj način, kako ocenju DS, pokazujuje da suštinski ne razume ni koncept pravne države, ni vladavine prava, ni procesuiranja ratnih zločina, a samim tim ni evropske vrednosti za koje se, „očigledno, samo deklarativno zalaže“.

Predsednik Srbije izjavio je za današnju „Politiku“ da tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, ne shvata da je samostalan i da treba da razmisli „šta on to kopa po Srbiji“.

„Sada će meni jedan čovek iz Srbije, koji je vrhovni tužilac za tu materiju u zemlji, 16 godina posle bombardovanja, da kaže da će nešto da ispituje. I mandat mu je istekao. Neka malo razmisli šta on to kopa po Srbiji. Ali, nije jedini. Počela je ponovo neka orkestrirana kampanja“, kazao je Nikolić.

Nikolić je, povodom sutrašnjeg Dana državnosti, odlikovao 88 pojedinaca i ustanova, među kojima je i general Diković kome je dodelio „Orden belog orla s mačevima prvog stepena“, za „naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i komandovanju i rukovođenju vojnim jedinicama“.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je u Dosijeu „Rudnica“ naveo da je tokom rata na Kosovu 37. motorizovane brigada kojom je komandovao Diković, učestvovala u vojno-policijskim akcijama u kojima su počinjeni zločini nad kosovskim Albancima, i da je učestvovala i u prikupljanju leševa u selima u kojima su počinjeni zločini. Neka tela ubijenih Albanaca, kako navodi FHP, nađena su na lokalitetu Rudnica.

Diković je odgovorio da FHP vodi prljavu kampanju protiv njega i Vojske Srbije, i nedavno rekao da nikada nije „planirao, niti organizovao, niti učestvovao i na bilo koji drugi način podstrekavao na vršenje ratnih zločina“.

Čanak: Nikolić se meša u pravosuđe

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić „grubo meša u rad pravosuđa“ izjavom povodom najave pokretanja istrage za ratne zločine protiv načelnika Genaralštaba Ljubiše Dikovića.

„Izjava Nikolića kojom komentariše najavu tužioca za ratne zločine da će ispitati navode Fonda za humanitarno pravo u vezi sa optužbama na račun Dikovića, predstavlja grubo mešanje u rad pravosuđa“, ocenio je Čanak.

Čanak je poručio da nije Nikolić tu da procenuje da li je neko kriv ili nije, niti sme da s pozicije šefa države komentariše taj slučaj.

Dodao je da je „već prevelika sramota za ovu zemlju što je dočekala da četnički vojvoda sutra, na Dan državnosti, uručuje orden profesorki Smilji Avramov“.

LDP: Nikolićeva izjava pritisak na Tužilaštvo

Liberalno-demokratska partija (LDP) osudila je danas izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o istrazi eventualnih ratnih zločina načelnika Generalštaba Vojske Srbije i ocenila da se radi o pritisku na Tužilaštvo za ratne zločine.

„Neka Nikolić malo razmisli šta govori, jer umesto brige za žrtve i iskrene želje da se navodi Fonda za humanitarno pravo ispitaju, predsednik upućuje pretnje Tužilaštvu za ratne zločine. Nije jasno da li Nikolić i tri godine nakon izbora shvata da je predsednik Srbije i da njegove izjave ne smeju da predstavljaju pretnje i optužbe. Tužilaštvo nije i ne sme biti politička ni stranačka pozornica“, navodi se u saopštenju LDP-a.

LDP je dodao da je Nikolićev pristup duboko štetan ali i da je nelegalan. „Potpuna istina jedino i najefikasnije može da se utvrdi u okvirima nadležnih institucija, koje će raditi bez pritiska i u skladu sa zakonskim okvirom. Zato je neophodno da Tužilaštvo završi svoj posao i da ovaj problem dobije svoj pravni odgovor, u interesu žrtava kosovskog sukoba, svih građana, časnih vojnika naše države, konačno i samog Dikovića“, ocenila je LDP.

SDS traži postupak za razrešenje predsednika Srbije

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas pokretanje procedure za razrešenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako navodi, njegovih pretnji tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću.

„SDS najoštrije osuđuje skandalozne pretnje koje je predsednik Tomislav Nikolić uputio preko medija tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću. Nikolić je time najbrutalnije prekoračio ustavna ovlašćenja i nadležnosti i doveo u pitanje osnovni ustavni princip podele vlasti na zakodavnu, izvršnu i sudsku“, navodi se u saopštenju SDS na čijem je čelu bivši predsednik Boris Tadić.

Ta stranka je ocenila da je skandalozno da šef države preti tužiocu za ratne zločine da „ne kopa“ po određenom slučaju jer time otvoreno pritiska tužilaštvo, ali i insinuira krivicu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i ugrožava njegov i ugled Srbije.

„U interesu i Srbije i generala Dikovića je da se sprovede istraga i da se utvrdi istina, a ne da predsednik Srbije šalje implicitne poruke da Srbija nešto krije“, navodi se.

Ta stranka je navela da je Vukčević, najavljujući otvaranje istrage, samo obavljao svoj posao po zakonu.

„Predsednik Nikolić je ovim ispadom brutalno prekršio svoje ustavne nadležnosti i pokazao ne samo da se vratio radikal u njemu na velika vrata, nego i da želi da vrati Srbiju u srednji vek poručujući da je on i država i zakon. Nikolić ne razume da je pretnje izrekao kao predsednik države, predstavljajući sve njene građane i da nema prava da svoj srednjevekovni i radikalski pristup predstavlja kao državnu politiku“, dodaje se.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga