DS, LSV i SPS: Sumnja da se za novac kupuju glasovi birača

Repriza 2012?

16. mar 2014

Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalistička partija Srbije (SPS) u Novom Sadu upozorili su danas da njihovi izborni štabovi imaju saznanja da se za novac kupuju glasovi birača.

U DS-u su rekli novinarima da su ispred pojedinih biračkih mesta u Novom Sadu od jutros viđene osobe s plavim kačketima koje dočekuju pojedine građane i verovatno kupuju glasove.

Kako su naveli u DS-u, o ovoj pojavi su obavestili policiju jer sumnjaju da se radi o kupovini glasova, pošto su osobe s plavim kačketima njihovi kontrolori videli na većem broju biračkih mesta u gradu.

„Naši kontrolori su primetili da građani prilaze ovim ljudim pre glasanja, koji im nakon razgovora nešto daju, a potom odlaze na biračko mesto. Posle glasanja, nakon izlaska sa biračkog mesta, opet razgovaraju s tim ljudima sa plavim kačketima“, naveli su u DS-u.

Oni su pozvali policiju i izbornu komisiju da reaguju i spreče novu pojavu kupovine glasova.

Na ovu pojavu upozorili su i iz LSV-a, navodeći u saopštenju da ih građani Novog Sada neprestano obaveštavaju da su osobe sa plavim kačketima primećene u blizini svih birališta.

LSV je navela da osobe građanima prilaze sa spiskovima u rukama i upadljivo daju do znanja da su tu radi kupovine glasova, te da su o tome obavestili policiju, koja je, prema saznjima LSV-a, reagovala.

„Policija mora odmah da zaustavi te ljude i da jasno kaže ko su oni i za koga rade. Upravo na ovo smo upozoravali insistirajući da se procesuiraju nakupci glasova koji su ukaljali izbore i prekrajali izbornu volju građana 2012. godine“, navodi LSV.

Medijima su poslate i fotogafije nekoliko osoba s plavim kačketima na više biračkim mesta u Novom Sadu i okolini.

Gradski odbor SPS-a u Novom Sadu saopštio je da njihov izborni štab u ovom gradu ima saznanja o tome da se na više izbornih mesta u gradu i prigradskim naseljima kupuju glasovi birača za novac.

„SPS se protivi ovakvoj praksi, jer se kupovinom glasova direktno utiče na promenu volje birača, a time se negiraju demokratske tekovine izbornog procesa“, piše u saopštenju SPS-a.

SPS je podsetio da se i u vreme prošlih izbora 2012. godine u Novom Sadu dešavala kupovina glasova i dodao da je potrebno hitno sankcionisati te radnje, „kako to ne bi postala izborna praksa u Srbiji“.

Na izborima 2012. godine takođe je bilo optužbi za kupovinu glasova u Novom Sadu, ali zbog toga do danas još niko nije sudski procesuiran.

Izbori kupovina glasovaNa izborima 2012. godine takođe je bilo optužbi za kupovinu glasova u Novom Sadu, ali zbog toga do danas još uvek niko nije sudski procesuiran.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga