DS: Kriterijumi zapošljavanja u zdravstvu na štetu Vojvodine

U APV danas srazmerno najmanji broj zdravstvenih radnika na teritoriji Srbije

05. maj 2017

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) upozorio je da će izostanak strategije za poboljšanje statusa zdravstvenih radnika u Srbiji dovesti do toga da za nekoliko godina više neće imati ko da leči naše građane.

U saopštenju DS-a ukazuje se da Vojvodina danas ima srazmerno najmanji broj zdravstvenih radnika na teritoriji Srbije, gde je prosečan broj lekara 288 na 100.000 stanovnika, dok je u Vojvodini taj broj 255 na 100.000.

Demokrate zato apeluju na Ministarstvo zdravlja da preduzme konkretne mere kako bi odlazak zdravstvenih radnika iz Srbije na rad u inostranstvo bio zaustavljen.

Takođe, ukazuju da domovi zdravlja u Vojvodini nisu dobili nijedno radno mesto, iako se, kako navode, čak „70 odsto zdravstvenih problema građana rešava upravo tu“.

„Iz ovih razloga krajnje nerazumljivo deluje najava Ministarstva zdravlja da će u samo dve zdravstvene ustanove u Vojvodini biti odobreno otvaranje novih radnih mesta“, ističe se u saopštenju.

DS poziva i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo da obezbedi adekvatan tretman zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine prilikom zapošljavanja medicinskih radnika.

„Pokušaj da se zapošljavanjem zdravstvenih radnika poboljša situacija predstavlja prvi korak, iako su kriterijumi po kojima su predviđena nova radna mesta nejasni i na štetu Vojvodine“, dodaje se u saopštenju.

Vojvođanski istraživačko analitički centar VOICE prošle nedelje objavio je da nešto manje od 2.000 medicinara godišnje napusti zemlju, a podaci su dobijeni ukrštanjem brojeva koje vode sindikati i komore lekara i medicinskih sestara.

Portal VOICE je naveo da će prema planu Ministarstva zdravlja ove godine nakon konkursa koji će biti objavljen do 15. maja, biti zaposleno 2.010 medicinskih radnika, ali da ovim potezom država „samo odgovara na posledicu, bez ozbiljnog hvatanja u koštac sa uzrocima problema“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga