DS: Izveštaj Evropske komisije slika stanja u Srbiji, reakcija premijerke slika vlasti SNS

"Vlast u Srbiji ne razume koncept demokratije

30. maja 2019

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je izveštaj Evropske komisije prava slika stanja u Srbiji, a reakcija predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić je prava slika vlasti Srpske napredne stranke (SNS).

„Više godina za redom Evropska komisija ocenjuje da nema napretka u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, medijskom pluralizmu, da ne postoje uslovi za dijalog u najvišem zakonodavnom telu i da nema pomaka u uspostavljanju vladavine prava,“ navodi se u saopštenju te stranke povodom komentara premijerke da su u tom izveštaju „u nekim važnim oblastima iznete političke ocene“ i da „ima stvari koje su nejasne i nemaju nikakvu logiku“.

U saopštenju je istaknuto da se korišćenjem „propagandnog rečnika premijerke Ane Brnabić“ otklonila „svaka zapitanost da li je i koliko Izveštaj tačan“.

„Predsednica vlade je svojim komentarima dokazala da ili ne zna šta je Izveštaj ili se pravi da ne zna, što je jednako loše i bruka za Srbiju“, dodaje se u saopštenju.

Demokratska stranka je ocenila da vlast u Srbiji „ne razume koncept demokratije, a sva saradnja sa Evropskom unijom odvija se nerado, aljkavo i bez jasnog znanja o tome kakva je priroda obaveza međusobno preuzetih između EU i Srbije“.

„Predsednica vlade ne sme sve građane i građanke držati kao taoce u zarobljenoj državi, ako nedvosmisleno i dokumentovano ukazivanje da u Srbiji nema medijskih sloboda, da skupštinska većina onemogućava dijalog, da sudstvo trpi pritisak moćnika i da se usporavaju evropske integracije kod nije izazivaju smeh, kod nas se stvara opravdana sumnja da za aktuelnu vlast Evropa nije izbor i trajni orijentir“, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga