DS: Izmene zakona o BIA nastavak stvaranja Vučićeve tajne policije

"BIA nije stranačko obezbeđenje Srpske napredne stranke"

31. avg 2017

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su izmene i dopune Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA), koje su na predlog Vlade Srbije ušle u hitnu skupštinsku proceduru, „nastavak politizacije BIA i stvaranja Vučićeve tajne policije pod Gašićevom kontrolom“.

Navodeći da BIA „nije stranačko obezbeđenje Srpske napredne stranke“, DS je u saopštenju ocenio da direktor te agencije Bratislav Gašić „ne sme ni u kom slučaju da zapošljava kandidate bez konkursa i pretvara BIA u stranačku policiju“.

„Agencija u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ne sme ni na jedan način da ostvaruje interese bilo koje političke stranke. BIA mora biti apolitična, a konkursi javni i transparentni, sa naglaskom na stručnost i profesionalnost, bez ikakvih uticaja političkih stranaka“, piše u saopštenju.

DS je najavio da će predložiti amandmane u Skupštini Srbije koji će imati za cilj da spreče direktora BIA da lično zapošljava „i degradira bezbednosni aparat u zemlji“.

„Direktor BIA ne sme da bude u poziciji da vodi rad agencije, nadgleda operacije, izrađuje unutrašnju organizaciju i sistematizaciju i na kraju da zapošljava kandidate bez konkursa. Vlada mora da donosi odluku o uređenju i sistematizaciji radnih mesta u BIA a konkurs za zapošljavanje mora da bude obavezan jer je to jedini način da se zloupotrebe prilikom zapošljavanja svedu na najmanju moguću meru“, navodi se u saopštenju.

Izmene i dopune Zakona o bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) kojima je previđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Tim izmenama predviđeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Nova stranka: Izmene Zakona u BIA formalizovanje partijske tajne policije

Nova stranka ocenila je danas da se predloženim izmena Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) javno formalizuje partijska tajna policija i najavila da će se poslanici te stranke u Skupštini Srbije boriti protiv toga.

U saopštenju se navodi da se sva ovlašćenja u upravljanju BIA predaju direktoru agencije i da će bezbednosne provere i način određivanja tajnosti podataka biti svedeni na njegovu ličnu volju, što je suprotno Ustavu i zakonima.

„Nova stranka upozorava da se ozakonjenjem takve koncentracije moći u rukama jednog vrši najgrublji atak na ustavni poredak Srbije. Ujedno, Agencija gubi pravo da se naziva bezbednosnom, jer bezbednost svih građana prinosi kao žrtvu (Aleksandar) Vučićevom oltaru bestijalnosti i želje za svemoći“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se sva ovlašćenja biti predata direktoru agencije, odnosno, u ovom slučaju Bratislavu Gašiću čija je jedina referenca, prema oceni Nove, „slepa poslušnost Aleksandru Vučiću“.

„Vučić će preko svog poslušnika moći da bez konkursa zapošljava u BIA, kontroliše, nagrađuje, kažnjava zaposlene, odlučuje koji podaci nisu tajna… Vučić dobija svoju ličnu tajnu policiju, a uz preuzetu komandu nad vojskom i priliku da u svakom smislu militarizuje svoje udruženje koje naziva Srpskom naprednom strankom“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga