DS: Istražiti navode u kupovini glasova u Novom Sadu

Teško krivično delo, kojim se podrivaju temelji društvenog i demokratskog poretka

11. dec 2015

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) tražio je danas od policije i tužilaštva da hitno pokrenu istragu povodom medijskih napisa o kupovini glasova za račun Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu i spreče dalju „trgovinu“ izbornom voljom građana.

U saopštenju DS se objašnjava da su pojedini mediji preneli danas vest da organizacija Udruženje invalida i veterana ratova „Miloš Obilić“ prikuplja glasove za SNS tako što onima koji se obavežu da će glasati za tu stranku nudi vaučere za kupovinu u jednom tržnom centru. Novinar je i fotografisao spiskove sa imenima onih koji su prihvatili takvu ponudu, jer su papiri sa spiskovima, kako se navodi, bili rašireni po stolu u prostorijama tog udruženja.

Novosadske demokrate su istakle da, budući da je reč o teškom krivičnom delu, kojim se podrivaju temelji društvenog i demokratskog poretka, državni organi su obavezni da reaguju po službenoj dužnosti i da, ne čekajući formalno podnošenje krivične prijave od strane građana ili političkih organizacija, razotkriju i kazne „nakupce“ glasova koji pokušavaju da na nezakonit i nemoralan način osiguraju još jedan nezaslužen mandat u Gradskoj kući.

„Reč je o prvorazrednom skandalu zbog kojeg bi u demokratskom i, uopšte, civilizovanom svetu po kratkom postupku bili pohapšeni svi učesnici te besramne trgovine, a ljudi koji na taj nečestan način žele da osiguraju još jedan mandat u vlasti momentalno bi se iz Gradske kuće ‘preselili’ u policijske kartoteke i sudnice“, piše u saopštenju DS u Novom Sadu.

U njemu se ocenjuje da primer gradske vlasti u Novom Sadu, pokazuje kako u Srbiji kojom upravlja Aleksandar Vučić ne važe ni osnovni postulati demokratije i slobodnog izražavanja volje birača, jer su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i njegovi saradnici iz SNS, kako se navodi, postali vlast upravo zahvaljujući podršci onih koje su sami optužili da su na lokalnim izborima 2012. godine kupilii glasove birača.

„Sada su očigledno i sami posegli sa istim metodom kupovine podrške osiromašenih građana Novog Sada“, dodaje se u saopštenju demokrata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević osudio je danas bilo kakav uticaj na izbornu volju birača i izrazio nadu da će organi reda utvrditi da li su tačne informacije da pojedina udruženja boraca za račun SNS kupuju glasove za predstojeće izbore.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga