DS: Istrage o aferama SNS-a nakon što padnu s vlasti

Afera "Ledena šuma" u Dunavskom parku u Novom Sadu

27. nov 2016

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će afere koje proizvodi Srpska napredna stranka (SNS) biti predmet tužilačke istrage “čim Srbija bude oslobođena diktature Aleksandra Vučića i njegovih pristalica”.

DS je u saopštenju za javnost optužio gradsku vlast u Novom Sadu predvođenu SNS-om da je projektom “Ledena šuma” predala Dunavski park u Novom Sadu u ruke privatnoj organizaciji koju vodi “supruga uticajnog funkcionera jedne vladajuće stranke”.

Gradska vlast je najavila da će u najlepšem parku u centru grada tokom zime biti realizovan projekat „Ledena šuma“, koji predviđa da se na pešačkim stazama i zelenim površinama oko jezera u centralnom delu parka postave klizalište, restoran, tezge za prodaju različite robe i drugi komercijalni sadržaji.

DS je ocenio da se time blokira slobodan pristup prirodnom dobru pod zaštitom države.

“Istovremeno, organizacija ‘Kvart medija’ je za programe u okviru pomenutog projekta dobila čak 5,8 miliona dinara iz gradskog budžeta, što znači da će građani Novog Sada za sadržaje ‘Ledene šume’ plaćati dva puta: prvi put kao poreski obveznici koji uplaćuju svoj novac u gradski budžet, a drugi put kao posetioci parka”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su u slučaju „Ledene šume“ prekršeni Zakon o zaštiti prirode, Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi spomenika prirode, Uredba o zaštiti Dunavskog parka i drugi republički propisi, kao i gradska Odluka o naknadama za korišćenje zaštićenog područja spomenika prirode Dunavski park.

“Reč je nesumnjivo o koruptivnom i nezakonitom poduhvatu u kojem se pojedincima ili organizovanoj grupi ljudi iz gradske vlasti omogućava da iz prirodnog dobra za sebe izvuku ogromnu zaradu, na štetu opšteg interesa i građana Novog Sada.

SNS: Demokrate ne mogu da prežale vreme ugrađivanja

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas optužbe Demokratske stranke (DS) da je projekat otvorenog klizališta u parku u centru Novog Sada još jedna afera lokalne vlasti predvođene SNS-om i pozvala DS da “slobodno” podnese prijave nadležnim organima.

“Pozivamo demokrate da povodom projekta ‘Ledena šuma’ slobodno podnesu prijave nadležnim organima, jer je i nama u interesu da pred pravosudnim organima dokažemo da je sve rađeno po zakonu”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

SNS je u saopštenju za javnost naveo da će projekat „Ledena šuma“u Dunavskom parku biti realizovan od 15. decembra do 15. februara, kao jedan od događaja koji će izazvati veliko interesovanje građana, u susret 2019. i 2021. godini, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica omladine, odnosno kulture.

“Kao što smo i obećali, Grad Novi Sad će izdvojiti mnogo više sredstava nego ranije za projekte iz oblasti kulture i one posvećene mladima. Među projektima koje smo izdvojili da podržimo je i ‘Ledena šuma’, a građani će se za tri nedelje uveriti i zašto. Koncepcija proslave božićnih i novogodišnjih praznika u Srpskoj Atini podsećaće na one u najvećim evropskim metropolama”, naveo je SNS.

Ta stranka je optužila DS da je 16 godina u kontinuitetu “kršio sve moguće zakone i propise” i ocenio da samim tim nemaju “čak ni moralno pravo da se oglašavaju i bilo koga optužuju za kršenje zakona”.

“Demokrate ovim i sličnim saopštenjima pokazuju žal za ‘vremenom ugrađivanja’, kada nijedan projekat u Srbiji nije mogao da prođe bez njihovih 15-20 procenata”, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga