DS i Vojvođanska partija traže zabranu SNP Naši

"Zoran Đinđić je ubijen upravo u atmosferi mržnje kakvu danas pokušava da stvori ova organizacija"

10. mar 2013

DS i Vojvođanska partija traže zabranu SNP Naši

Demokratska stranka (DS) je zatražila danas zabranu pokreta SNP Naši zbog kampanje protiv ubijenog premijera Zorana Đnđića.

„Zoran Đinđić je ubijen upravo u atmosferi mržnje kakvu danas pokušava da stvori ova organizacija, koja je u svojoj prošlosti već sastavljala spiskove nepodobnih medija i organizacija, prekidala tribine, izložbe, koncerte i skupove koji joj se nisu dopadali, pretila patroliranjem njihovih trojki ulicama da se ne bi održavali događaji koje su oni smatrali nepodobnima, pretila političkim protivnicima, vređala ih i pozivala na njihov linč“, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Pokret SNP Naši juče je u Aranđelovcu, Mladenovcu i Novom Sadu lepio plakate na kojima uz lik pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića stoji natpis „Strani agent, a ne državni heroj“.

DS je ocenio da ovom kampanjom SNP Naši nastavljaju svoje aktivnosti mržnje, nasilja, poziva na linč i progon ljudi koji ne odgovaraju merilima tog pokreta.

„Pitamo Ustavni sud Srbije, koji je u novembru prošle godine odbio zahtev republičkog tužilaštva za zabranu ovog pokreta, da li u ovoj zemlji ima ko da zabrani mržnju i šta još treba da se desi da bi ova organizacija uverila one koji o tome odlučuju u destruktivnost i opasnost svojih ideja i aktivnosti“, piše u saopstenju DS-a.

I Vojvođanska partija zatražila je večeras zabranu organizacije SNP Naši zbog kampanje mržnje protiv pokojnog premijera Zorana Đinđića.

„Najnovija kampanja mržnje protiv čoveka koji je ubijen u atentatu, a koji je simbolizovao modernu i evropsku Srbiju još jednom pokazuje anticivilizacijski karakter organizacije SNP Naši. Pozivamo nadležne organe da zabrane rad ovih ekstremista, pre nego što bude kasno“, piše u saopštenju Vojvođanske partije .

Ta partija zatražila je od nadležnih organa da protiv pojedinaca koji su „organizatori i izvršioci krivičnih dela“ u tom pokretu podnesu krivične prijave.

U saopštenju se podseća da su SNP Naši u više navrata palili i uništavali zastavu Vojvodine, da su pravili spiskove nevladinih organizacija i medija koje su okarakterisali kao „antisrpske“.

„Postoje osnovane sumnje o finansiranju ekstremističke organizacije SNP Naši od strane organizacija strane države koje imaju za cilj stvaranje po njih ‘povoljne klime’ u Srbiji za sprovođenje sopstvenih interesa“, navodi se u saopštenju Vojvođanske partije.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga