DS i URS zajedno u Vrbasu; Pajtić: Nema cepanja DS-a

"Logično je da sarađujemo sa URS-om"

11. sep 2013

Demokratska stranka (DS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) nastupiće zajedno na lokalnim izborima u Vrbasu, zakazanim za 13. oktobar, saopštili su danas zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić i lider URS-a Mlađan Dinkić.

Nakon njihovog sastanka u Novom Sadu, Pajtić je novinarima rekao da će nosilac zajedničke liste te dve stranke biti Zoran Puzović iz URS.

„Naša ambicija je da na tim izborima odnesemo pobedu i logično je da sarađujemo sa URS-om, jer je to stranka koja je proevropske, prodemokratske i proreformske orijentacje“, kazao je Pajtić nakon sastanka sa Dinkićem.

Upitan da li je saranja sa Dinkićem, koji nije u dobrim odnosima sa liderom DS-a Draganom Đilasom, uvod u cepanje DS-a, Pajtić je odgovorio da to nije tačno.

„Ni slučajno“, kazao je Pajtić i dodao da je reč o objedinjavanju svih demokratskih snaga koje će, prema njegovim rečima, na lokalnim izborima u Vrbasu pokazati da imaju snagu.

Predsednik URS Mlađan Dinkić kazao je da je za njegovu stranku važna saradnja sa pokrajinskim odborom DS u Vojvodini i da ta pokrajina ima potencijal da se razvija, a da on želi da pomogne u dovođenju investitora.

Dinkić je rekao i da je jedan od ključnih zakona za decentralizaciju Srbije onaj o direktnom izboru gradonačelnika i predsednika opština, kako bi građani znali koga biraju, a ne da to čine centrale političkih stranaka.

„Na žalost, kada smo to predložili parlamentu kao predlog koji je podržalo preko pola miliona građana Srbije, tada nije postojala politička volja da se taj zakon usvoji. URS se priprema da taj zakon ponovo stavi u proceduru“, kazao je Dinkić.

Lider URS-a je dodao da je sa Pajtićem razgovarao i o zakonu o finansiranju Vojvodine, te da je URS daleko odmakao u pisanju ovog zakonskog nacrta.

„Ukoliko moji naslednici u Ministarstvu finansija ne budu imali vremena i volje da ovakav zakon predlože, sami ćemo ga predložiti nakon što ga usaglasimo sa partnerima pokrajinskog odbora DS na teritoriji Vojvodine“, rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio da taj zakon treba da se donese što pre i najavio da URS priprema i nacrte zakona o finansiranju ostalih regiona u Srbiji, kao i nacrt Zakona o naknadama, koji bi omogućio da deo naknada od korišćenja šuma i ostalih prirodnih bogatstava ostaje lokalnim samoupravama.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga