DS i SNS najpopularniji, iznad cenzusa SRS i LSV

Za DS se izjasnilo 26,7 odsto ispitanika a za SNS 24,2. Na trećem mestu je Srpska radikalna stranka (SRS) za koju se izjasnilo 11,6, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) 9,3

16. dec 2011

Najviše Novosađana glasalo bi za Demokratsku stranku (DS) i Srpsku naprednu stranku (SNS), pokazalo je istraživanje javnog mnenja koje je sproveo Centar za razvoj i demokratiju iz Novog Sada.

Za DS se izjasnilo 26,7 odsto ispitanika a za SNS 24,2. Na trećem mestu je Srpska radikalna stranka (SRS) za koju se izjasnilo 11,6, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV)  9,3, a za Socijalističku partiju Srbije 4,7 odsto ispitanika.

Za Srpski pokret obnove glasalo bi 4,1 odsto, za Demokratsku stranku Srbije 3,6, za Liberalno-demokratsku partiju 2,2, a za Ujedinjene regione Srbije 1,9 odsto ispitanika, saopštili su predstavnici Centra za razvoj i demokratiju na konferenciji za novinare.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da očekuje žestoku izbornu kampanju pošto istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi izlasnost za izbore mogla da bude niska.

Politikolog Duško Radosavljević rekao je da će, ukolio izlasnost na izbore bude niska, doći do promene vlasti na državnom nivou, a ukoliko izlaznost bude veća od 50 odsto, onda će na vlasti ostati aktuelna vladajuća koalicija. Prema njegovim rečima, ne treba zanemariti ni kampanju „belih listića”, odnosno na poziv da se izađe na izbore i poništi glasački listić i na taj način da se izrazi „tihi prezir” prema aktuelnoj političkoj ponudi.

Sociolog Bojan Panaotović kritikovao je političke partije i rekao da se one ne trude da rešavaju konkretne probleme građana, već nude samo spiskove lepih želja. On je ocenio da je Srbija od proklamovane politike „i Kosovo i EU” stigla do opcije „ni Kosovo ni EU”. „U ovoj zemlji ima toliko proble ma za koje je odgovorna politička elita da nam je potreban ne preokret nego zemljotres”, rekao je Panaotović.

Istraživanje je pokazalo da su dve trećine ispitanika „evroentuzijasti”, odnosno slažu se s idejom da Srbija treba da nastavi sa integarcijama u EU. Pošto je istraživanje sprovedeno u periodu od 28. novembra do 7. decembra, analitičari su ocenili da bi procenat „evroentuzijasta” bio manji da je istraživane rađeno nakon što Srbij 9. decembra nije odobrena kandidatura za članstvo u EU.

Oko dve trećine ispitanika izjasnilo se protiv ulaska Srbije u NATO, dok je oko 28 odsto za tu opciju.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 850 ispitanika na teritoriji Novog Sada i okoline metodom terenskog upitnika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga