DS i SDS za promenu izbornog sistema u Vojvodini

Sastanak ocenjen kao "veoma konstruktivan, veoma sadržajan i prijateljski"

23. sep 2015

Demokratska stranka (DS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) danas su se saglasile da je potrebno promeniti izborni sistem za pokrajinske izbore u Vojvodini, saopštio je DS.

Delegacije dve stranke su se usaglasile oko ideje DS-a da izborni sistem u pokrajini treba da ostane proprocionalan, s tim što treba da bude personalizovan, kako bi se građanima omogućilo da prepoznaju na listama za koga glasaju u svojim izbornim jedinicama, kako bi znali za koga glasaju, navodi se u saopštenju za javnost.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da je sastanak bio “veoma konstruktivan, veoma sadržajan”.

Predsednica Pokrajinskog odbora Socijaldemokratske stranke Uranija Kozmidis Luburić kazala je da SDS odavno zastupa ideju o personalizovanom proporcionalnom sistemu.

“Danas smo razgovarali o početnim stavkama, ima tu još uvek prostora za neke izmene i promene, tako da ćemo raditi i jedni i drugi na tome”, kazala je ona.

Uranija Kozmidis Luburić je današnje razgovore ocenila kao “uspešne i prijateljske” i izrazila uverenje da će dve stranke izaći sa zajedničkim predlogom izbornog sistema.

Skupština Vojvodine je prošle godine izmenila izborni sistem na inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i uvela čist proprocionalni sistem.

Do tada je na snazi bio kombinovani izborni sistem, prema kojem je 60 poslanika birano po proporcionalnom sistemu, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

Izmene izbornih pravila usvojene su tada glasovima vladajuće LSV i opozocionih partija, dok su partneri LSV u pokrajinskoj vlasti, DS i Savez vojvođanskih Mađara, bili protiv tih izmena.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga