DS i NS neće na razgovore kod Maje Gojković, SMS hoće

Opozicija različito o pozivu

12. apr 2019

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić izjavio je danas da DS neće ići na razgovor na koji je pozvala predsednica parlamenta Maja Gojković, ocenjujući da njen poziv nije iskren.

Ćirić je agenciji Beta rekao da to što je poziv upućen manje od 24 sata pre početka protesta u Beogradu, dokazuje da nema iskrene želje za dijalogom.

On je kazao da je teško razumeti njen poziv s obzirom na „atmosferu nasilja“ u parlamentu, na pretnje haškog osuđenika i lidera radikala Vojislava Šešelja na koje vladajuća većina ni predsednica parlamenta ne reaguju, i s obzirom na najave štrajka glađu i barikade u Skupštini Srbije predstavnika vladajuće većine.

„U atmosferi nasilja u parlamentu u kojoj imamo pravosnažno osuđenog poslanika pred Haškim tribunalom koji preti nasiljem nad političkim predstavnicima, a nema nikakve reakcije ni predsednice parlamenta ni bilo kog poslanika većine sa kojima bi trebalo sesti i razgovarati, to je nešto što smatram neiskrenim pozivom“, rekao je Ćirić.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je ranije danas predstavnike svih poslaničkih grupa na sastanak u utorak, 16. aprila, na kojem će razgovarati o daljem radu tog predstavničkog tela.

Ona je novinarima u Domu Narodne skupštine kazala da želi da sa predstavnicima svih partija u Skupštini razgovara o tome kako da bolje zastupaju građane i da „poboljšaju procedure rada koje je aktuelni saziv nasledio od bivšeg režima“.

Aleksić (Narodna): Nemamo šta da razgovaramo sa Majom Gojković osim o ostavci

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka – Narodna stranka Miroslav Aleksić izjavio je danas, povodom poziva predsednice parlamenta Maje Gojković svim poslaničkim grupama na konsultacije iduće nedelje, da „sa njom nema o čemu da se razgovara“.

„Zahtevi ljudi koji četiri meseca protestuju širom Srbije su jasni, a to je između ostalog i ostavka Maje Gojković. Tri godine smo zahtevali i molili je u ime građana Srbije da uspostavi normalan rad u parlamentu, da poštuje poslovnik, da ne šikanira opozicione poslanike, da ne urušava najviše zakonodavno telo i od njega pravi rijaliti u kome su glavne zvezde Rističević i Martinović“, naveo je Aleksić u izjavi agenciji Beta.

On je dodao da je Maja Gojković uvela praksu da vlast podnosi lažne amandmane na predloge zakona, kako bi potrošila vreme opozicije za raspravu o zakonima, kao i da se zakoni usvajaju bez ozbiljne rasprave.

„Nije prihvatila nijedan od preko 200 zakona koje je predlagala opozicija. Parlament je izgubio i zakonodavnu i kontrolnu ulogu izvršne vlasti zahvaljujući Maji Gojković. Ovakvim ponašanjem, jasno je pokazala da nije dostojna da obavlja funkciju predsednika parlamenta i sa njom možemo da razgovaramo samo o njenoj ostavci“, dodao je on.

Stranka moderne Srbije odazvaće se pozivu predsednice Skupštine Srbije na razgovor

Stranka moderne Srbije (SMS) odazvaće se pozivu na razgovor koji je uputila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, izjavila je danas agenciji Beta šefica poslaničke grupe SMS Tatjana Macura.

Ona je kazala da se ta stranka zalaže za dijalog, jer je to u interesu građana.

„SMS od prvog dana zagovara dijalog, vidimo i druge stranke su spremne na takve poteze. Ne vidimo ni jedan razlog zbog kog bi se odbio poziv na razgovor predsednice Skupštine jer je u interesu građana da se nađe zajednički jezik i normalizuje rad parlamenta i uvaže predlozi opozicije i do kraja mandata radi kako je Poslovnikom predviđeno“, rekla je Macura.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga