DS i LSV razmišljaju o raskidu saradnje sa SVM u pokrajini?

Pajtić i Čanak oštro kritikovali SVM zbog koalicije sa SNS u Subotici: najava razlaza?

26. nov 2013

Delegacije Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) usaglasile su se da se „u narednom periodu“ analizira primena koalicionih sporazuma na pokrajinskom i na lokalnim nivoima u Vojvodini.

Dve stranke su u zajedničkom saopštenju za javnost najavile da će zajedno predložiti rešavanje „eventualnih spornih ili nerealizovanih pitanja“.

DS i LSV su u vladajućoj koaliciji u Skupštini Vojvodine, a s njima u koaliciji je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

Zamenik predsednika DS Bojan Pajtić kritikovao je za današnji beogradski Blic potez SVM-a u Subotici, gde je ta stranka raskinula koaliciju sa DS-om i ušla u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Pajtić je ocenio da je SVM odlukom da uđe u politički brak sa SNS-om u Subotici napravio „najmanje dve greške“. „Prva, uspostavljena je nedosledna koalicija, a druga, smenjen je gradonačelnik (Modest Dulić) koji je odlično radio“, rekao je Pajtić.

I predsednik LSV Nenad Čanak kritikovao je nedavno SVM i rekao da odluka te stranke da pređe na stranu SNS-a u Subotici, Kikindi i još nekim opštinama u Vojvodini „najblaže rečeno nije korektno ponašanje“.

„To nekako ne ide, kada se ozbiljni ljudi nešto dogovore“, poručio je Čanak i dodao da je SVM mesto predsednika Skupštine Vojvodine dobio od DS-a, da ne bi „pretrčao na drugu stranu“, a ne zbog toga što to mesto po snazi zaslužuje.

Delegacije Pokrajinskog odbora DS-a, koju je predvodio predsednik vojvođanskih demokrata Miroslav Vasin, i Lige socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa potpredsednikom LSV Branislavom Bogaroškim, analizirale su sinoć „u dužem, konstruktivnom razgovoru“, koaliciono delovanje u Skupštini Vojvodine i mnogim lokalnim samoupravama u pokrajini.

Predstavnici DS i LSV su se saglasili da zajedničkim amandmanima, preko Skupštine Vojvodine, deluju pred Skupštinom Srbije u procesima rasprave i usvajanja značajnih zakonskih propisa, navodi se u saopštenju za javnost.

Dogovoreno je formiranje zajedničkih ekspertskih timova koji će analizirati sve zakonske predloge sa aspekta interesa Vojvodine i preporučivati način delovanja poslaničkih grupa DS i LSV u Skupštini Srbije, piše u saopštenju.

Dodaje se da će dve stranke o svemu dogovorenom obavestiti i SVM, uz poziv da se i ta stranka uključi u sve navedene aktivnosti.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga