DS i LDP traže vanredne izbore

Jovanović: Ne bih imao ništa protiv da LDP i DS naprave jednu stranku, ako to odluče članovi

28. okt 2013

Predsednici Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije Dragan Đilas i Čedomir Jovanović zatražili su danas od aktuelne vlasti da raspiše vanredne parlamentarne izbore i prekine progon političkih protivnika.

Nakon sastanka u sedištu LDP u Beogradu, Jovanović i Đilas su se složili da je aktuelna vlada dostigla svoj maksimium postizanjem briselskog sporazuma i da nije u stanju da sprovede teške ekonomske reforme koje su Srbiji potrebne.

Jovanović i Đilas su pozvali aktuelnu vlast da borbu protiv korupcije prepusti tužilaštvu i da Srbe na Kosovu ne deli na one koji će izaći na lokalne izbore i one koji su protiv njih.

Lider LDP-a je rekao da je najbolje da se vanredni parlamentarni izbori održe u isto vreme kada i gradski izbori u Beogradu.

„Vlada je uradila što je mogla. Želimo izbore u danu kada će biti izbori u Beogradu. Izbori moraju biti demokratski. Neprihvatljivi su nasilni incidenti poput onih u Vrbasu“, rekao je Jovanović i dodao da LDP i DS moraju da budu protivteža Srpskoj naprednoj stranci i da građanima ponude alternativu.

Upitan da li saradnja sa Demokratskom strankom vodi ka stvaranju jedne partije, Jovanović je rekao da ne bi imao ništa protiv da LDP i DS naprave jednu stranku ako to odluče njihovi članovi.

Jovanović je rekao i da razume položaj Demokratske stranke na koju aktuelna vlast svaljuje odgovornost za sve loše u Srbiji. Kao primer Jovanović je naveo slučaj pokrajinskog funkcionera DS-a Borislava Novakovića koji je uhapšen zbog navodnih zloupotreba u dodeli građevinskog zemljišta.

„Ne mogu se zatvori bojiti u žuto. U Hrvatskoj borbu protiv kriminala i korupcije vodi tužilac“, rekao je lider LDP-a.

Predsednik DS-a Dragan Đilas je rekao da će u naredna dva meseca šef poslaničkog kluba DS-a Borislav Stefanović i funkcioner LDP-a Bojan Đurić dogovoriti konkretne mere u saradnji dve stranke.

Đilas je rekao da DS i LDP imaju iste stavove o evropskim integracijama Srbije, potrebi da se što pre primeni briselski sporazum i da se sprovedu reforme, ali je dodao da to ne znači automatski stvaranje nove stranke.

„Ako očekujete da ćemo za 15 dana izaći i reći ‘imamo novu stranku’ – to neće biti slučaj“, rekao je Đilas govoreći o saradnji sa LDP-om.

Upitan da li Jovanoviću zamera zbog sastanka sa predsednikom Srpske napredne stranke i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, Đilas je odgovorio odrično.

„I moja je lična želja da što pre izađemo na izbore“, rekao je predsednik demokrata i dodao da se sa liderom LDP-a slaže i u tome da Srbija mora da menja Ustav.

Kao primer pritisaka iz vlasti na DS, Đilas je naveo slučaj Nebojše Ćerana koji je u pritvoru zbog navodnih zloupotreba dok je bio direktor Rudarskog basena Kolubara.

Đilas je rekao i da aktuelna vlada nema dovoljno sposobnih ljudi da sprovede reforme. „Moramo građanima osim štednje ponuditi i ideju razvoja ove zemlje“, rekao je predsednik demokrata.

Đilas i Jovanović su pozvali premijera Ivicu Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da Srbe na Kosovu ne dele na one koji su za lokalne izbore i one koji su protiv njih, kao i da bez odlaganja primene Briselski sporazum.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga