DS: Gubici novosadskog Vodovoda preko 21 miliona dinara

Gradonačelnik Novog Sada da se napokon pozabavi i svojim poslom u Gradskoj kući

20. sep 2015

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da gubici Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija u Novom Sadu iznose preko 21 milion dinara.

Ta stranka je pitala gradonačelnika Miloša Vučevića šta će preduzeti, nakon što se otkrilo da se otkrilo da se još jedno gradsko preduzeće suočava sa ozbiljnim  finansijskim teškoćama.

U saopštenju DS se objašnjava da se u izveštaju o radu novosadskog Vodovoda vidi da je to preduzeće u prošloj godini poslovalo sa gubicima, jer su prihodi iz poslovanja bili znatno manji od rashoda. Demokrate su gubitak iz redovnog poslovanja u iznosu od 21,8 miliona dinara ocenile kao najgori poslovni rezultat u „kako to premijer Aleksandar Vučić voli da kaže – novijoj istoriji jedne od najvažnijih gradskih firmi“.

U saopštenju se ističe da je gradska vlast, koju u Novom Sadu predvodi Srpska napredna stranka (SNS), gurnula u gubitke i firmu koja je godinama unazad stabilno poslovala.

„U prošloj godini, Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanaliazacija potrošilo je mnogo više pare nego što je zaradilo, premda potrošačima isporučuje najskuplju vodu u Srbiji, a deo objašnjenja za porazan bilans leži i u nekontrolisanom zapošljavanju funkcionera i aktivista stranaka koje čine vladajuću većinu u Skupštini grada“, navodi se u saopštenju novosadske DS.

U njemu se dodaje i da je rukovodostvo Vodovoda, posle više meseci čekanja, odgovorilo na pitanja DS o zapošljavanju i priznalo da su u prve dve godine sadašnje uprave u tom preduzeću zaposlena 134 radnika na neodređeno vreme.

„Reč je o pripadnicima grupacije koju je lično gradonačelnik Miloš Vučević optuživao za kupovinu glasova na lokalnim izborima 2012. godine, ali mu to nije smetalo da s njima napravi koaliciju i da im kao plen preda u ruke najvažniji tehnički sistem u gradu“, piše u saopštenju novosadskih demokrata.

Ta stranka je gradonačelniku Vučeviću poručila da bi, umesto što „moljaka svoje poslodavce u Beogradu da mu ‘srede’ gostovanje na nekoj od nacionalnih televizija“, kako bi se pred kamerama dodvoravao svom partijskom šefu i hvalisao svojim nepostojećim uspesima, morao da se napokon pozabavi i svojim poslom u Gradskoj kući.

Vodovod odbacio navode

Iz novosadskog Vodovoda danas su odgovorili na kritike demokrata i demantovali navode te stranke. U saopštenju Vodovoda se navodi da je DS, sem iznetih neistina, demonstrirala neznanje i pokazala koliko se ne razume u javni sektor grada.

U Vodovodu su istakli da je preduzeće poslovalo pozitivno, a da cilj menadžmenta nije da se ostavaruje dobit i da novac leži na računu firme, nego da se iskoristi u investicije i razvoj komunalne infrastrukture.

U saopštenju se dodaje i da je DS, kritikom zbog zapošljavanja, zanemarila činjenicu da masa zarada u preduzeću nije povećana, „pa samim tim ni poslovanje nije opterećeno ni za jedan dinar više, nego ranije“. Osim toga, dodaje se, izneta je i neistina da se zarade zaposlenih izdvajaju iz budžeta grada, jer se one obezbeđuju iz sopstvenih izvora preduzeća.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga