DS: Gradska vlast u Novom Sadu prevarila Erste banku

SNS želi da prekroji centar grada po svom neukusu i prema potrebama svojih tajkuna

13. sep 2015

Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradsku vlast u Novom Sadu da je “prevarila” Erste banku i ocenila da će to za posledicu imati izostanak ozbiljnih stranih investicija u glavnom gradu Vojvodine.

DS je u saopštenju za javnost naveo da je Erste banka bila vlasnik zemljišta u centru grada, kod zgrade glavne pošte, pa je zatim to zemljište prodala u momentu kada je na njemu bilo moguće izgraditi znatno manji kompleks nego što gradska vlast sada planira, promenama urbanističkog plana.

Samim tim, i cena tog zemljišta koje je Erste banka prodala bila je znatno niža od one koju će posle najavljenih izmena urbanističkog plana dostići isti taj plac, navodi se u saopštenju.

“Sa reputacijom lokalne samouprave koja je na šibicarski način izigrala ozbiljnu multinacionalnu grupu, Novi Sad će samo moći da sanja ozbiljne strane investitore”, ocenio je DS.

Ta stranka je najavila da će organizovati i prikupljanje potpisa građana za peticiju kojom će se od gradske vlasti tražiti da odustane od najavljene izgradnje solitera od 13 spratova u centru grada i ocenila da bi izgradnja takvog objekta dodatno devastirala Novi Sad.

DS je ocenio da se najavljenim izmenama urbanističkog plana javni interes “neskriveno podređuje interesima krupnog kapitala”.

“Takve urbanističke zahvate mogu inicirati ili potpune neznalice ili korumpirani političari”, poručio je DS i dodao da gradska vlast pod svaku cenu želi da “prekroji” centar grada “po svom neukusu i prema potrebama svojih tajkuna”.

Komisija za urbanističke planove Skupštine grada Novog Sada u petak je usvojila predlog izmena Plana generalne regulacije, po kojima zemljište kod zgrade glavna pošte i okolne parcele postaju plac za stambeno-poslovni kompleks ukupne površine 45.000 kvadratnih metara, sa soliterom od 13 spratova.

“I mada izmene regulacionog plana još nisu usvojene (u Skupštini grada), privatni investitor u medijima promoviše projekat budućeg kompleksa i najavljuje početak gradnja, što ukazuje na to da je sve već dogovoreno sa Gradskom kućom”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga