DS: Gradska vlast vrši urbicid u Novom Sadu

"Ispitati odgovornost pojedinaca i institucija za uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika u gradu"

16. nov 2016

Opoziciona Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradsku vlast u Novom Sadu da se stavila u službu “jedne ili dve firme” koje investiraju u stanogradnju i da pritom dozvoljava da te firme uništavaju kulturnu baštinu grada.

“Pritom je svakog puta redosled poteza isti: prvo privatni investitor kupi parcelu u centru grada, a onda vlast ‘skida’ zaštitu sa objekata koji već postoje na toj parceli i menja urbanistički plan kojim se na mestu zaštićenih objekata predviđa gradnja stambenih zgrada sa duplo većom spratnošću od one koja je bila dozvoljena po dosadašnjim propisima”, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da se na taj način “investitoru bliskom vlastima” omogućava da gradi s minimalnim troškovima i maksimalnim profitima, po cenu uništenja kulturno-istorijskih spomenika i postojećeg urbanističkog identiteta Novog Sada.

“Zato politička, moralna i građanska obaveza Skupštine Novog Sada, koji s ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu i nezvanični naziv Srpska Atina, jeste bar to da imenuje odgovorne za svojevrstan urbicid koji se odvija pred našim očima”, piše u saopštenju.

Precizira se da je DS u Skupštini Novog Sada pokrenuo inicijativu da se imenuje radna grupa koja će ispitati odgovornost pojedinaca i institucija za uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika u gradu.

Ta stranka je navela da je “poslednja u nizu spornih odluka” pokretanje procedure za „skidanje“ zaštite sa jednog od nekoliko preostalih čardaka u gradu, a sve s ciljem da se čardak sruši kako bi na tom mestu u Hilandarskoj ulici bila podignuta višespratna stambena zgrada.

“Ovoj odluci gradske vlasti, međutim, prethodila je serija sličnih poteza u kojim je već omogućeno uništavanje i uklanjanje vrednog istorijskog i građevinskog nasleđa, kao što su zgrada predratne Komunalne banke, poslednje kuće od trske i spomenik jermenske porodice Čenazi”, piše u saopštenju.

SNS: DS kritikuje samog sebe 

Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas optužbe opozicione Demokratske stranke da gradska vlast u Novom Sadu uništava graditeljsko kulturno-istorijsko nasleđe i saopštila da je upravo DS odgovoran za tajvu vrstu uništavanja.

SNS je u saopštenju za javnost naveo da je gradska vlast na čijem je čelu bio DS skinula zaštitu sa objekta čardaka, a da su kuće-trščare upropaštene takođe za vladavine DS-a, kao i mnoge druge kulturno-istorijske znamenitosti Novog Sada.

“Gradski odbor Demokratske stranke je verovatno, u nedostatku tema i beznadežnoj situaciji u kojoj se nalazi, odlučio da krene sa optužbama na sopstveni račun”, ocenio je SNS.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga