DS: Gradska vlast u Subotici od države kupuje sopstvenu imovinu

Gradonačelnik se nije osvrnuo na činjenicu da je pre više od sto godina, svojim novcem i na svom zemljištu, Slobodni kraljevski grad Subotica izgradio ovaj vojni kompleks

27. okt 2015

Subotički odbor opozicione Demokratske stranke (DS) kritikovao je vlast u tom gradu zbog namere da izdvoji šest miliona evra za kupovinu vojne imovine i ocenio da bi taj novac mogao daleko pametnije da se iskoristi, tim pre što je ta vojna imovina svakako izgrađena srdstvima građana Subotice.

“Taj novac mogao bi, na primer, poslužiti za finansiranje prve faze izgradnje banjskog kompleksa na Paliću ili za renoviranje svih subotičkih vrtića”, navodi se u saopštenju za javnost.

Grad Subotica i Republička direkcija za imovinu potpisali su prošle sedmice ugovor o kupovini Prve kasarne, koju je država prodala Gradu za tri miliona i 25 hiljada evra.

“Gradonačelnik se nije osvrnuo na činjenicu da je pre više od sto godina, svojim novcem i na svom zemljištu, Slobodni kraljevski grad Subotica izgradio ovaj vojni kompleks, koji je potom bio u svojini Grada i za vreme Austro-Ugarske i za vreme Kraljevine Jugoslavije”, piše u saopštenju.

DS je podsetio da je, dok je bio na vlasti u Subotici, tražio od Vlade Srbije da se Prva kasarna vrati Gradu bez naknade, s namerom da se kompleks upotrebi u svrhu otvaranja novih visokoškolskih jedinica, fakulteta, odeljenja fakulteta, a možda i univerziteta.

DS je apelovao na gradske vlasti da ne potpisuje i drugi ugovor u iznosu od tri miliona evra, koji se odnosi na Dom Vojske, jer taj objekat nema nikakvu komercijalnu vrednost, već predstavlja samo trošak.

SNS: Zašto DS u Subotici nije prepisao kasarnu u svojinu grada

Subotički odbor Srpske napredne stranke (SNS) upitaoo je danas opozicionu Demokratsku stranku (DS) zašto dok je bila na vlasti u tom gradu nije prepisala Prvu kasarnu u korist grada, umesto što sada kritikuje aktuelnu gradsku vlast što je za 3,025 miliona evra otkupila kasarnu od Republičke direkcije za imovinu.

“Građani Subotice odlično znaju da su upravo demokrate neuspešno pokušale da prepišu kasarnu kao svojinu grada. To najrečitije govori o njihovom navodnom zalaganju za interese građana Subotice, a u stvari o borbi za lične interese i punjenje vlastitih džepova parama građana”, naveo je SNS u saopštenju za javnost.

Ta stranka je ocenila da je otkupljivanjem Prve kasarne “problem najzad rešen” i dodala da će to građanima Subotice stvoriti uslove “za strateška planiranja i razvoj zajednice”.

SNS je upitao DS i da li je brinuo o zajedničkom interesu i o javnoj svojini Grada onda kada je obećao rekonstrukciju Narodnog pozorišta, koje još uvek nije završeno, a na koju je već utrošeno oko 500 miliona dinara od para građana Vojvodine.

“Očigledno je da je subotičkom DS-u zasmetalo što javna sredstva nisu data u privatne ruke, već su dodeljena Gradu, i što neće biti angažovane građevinske firme na koje su oni navikli, odnosno što se narodne pare neće sliti u privatne džepove”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga