DS: Gradska vlast u Novom Sadu pravi kastu privilegovanih iz SNS-a

Povodom gašenja Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora

06. nov 2016

Opoziciona Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradsku vlast u Novom Sadu da je proces transformacije gradskih javnih preduzeća svela na premeštanje odbornika i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji su zaposleni u tim preduzećima na dobro plaćena radna mesta u drugim državnim firmama i zatražila hitnu sednicu Skupštine grada povodom gašenja tih preduzeća.

“Ostali zaposleni u pomenutim preduzećima biće najverovatnije u poslednji čas prebačeni u gradsku upravu čime će formalno biti ispoštovan Zakon o budžetskom sistemu po kojem je Novi Sad dužan da ugasi i Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor jer su to indirektni budžetski korisnici koji posle prvog decembra više neće postojati u lokalnoj samoupravi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da na taj način gradska vlast od svojih odbornika i funkcionera, koje je prethodno sama zaposlila u spomenuta preduzeća, pravi “kastu privilegovanih” koji će sačuvati “ničim zaslužene velike plate”, dok će svi ostali biti prinuđeni da prihvate nameštenja i mnogo manje plate u gradskoj upravi.

“Osim što udomljava svoje kadrove, vlast u Novom Sadu nije javno preduzela nijedan korak u statusnim promena kojim bi bio i poštovan Zakon i sačuvane dve tako važne poluge u vođenju grada kao što su upravljanje investicijama i poslovnim prostorom”, piše u saopštenju.

DS je ocenio da gradska vlast već petu godinu priča o reformi čitave gradske uprave bez i jednog jedinog konkretnog reformskog zahvata.

SNS: DS je imao dovoljno vremena da sprovede reforme

ds snsVladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacila je danas kritike opozicione Demokratske stranke (DS) da ne sprovodi reforme gradske uprave i javnih preduzeća u Novom Sadu i poručila da DS nije sproveo reforme iako je imao dovoljno vremena za to.

“Demokrate su imale dovoljno vremena da reformišu ne samo sistem lokalne samouprave u Novom Sadu, već i da sprovedu ceo tranzicioni proces u državi, a to nisu znali ili, bolje rečeno, nisu hteli da urade štiteći lične interese”, ocenio je SNS u saopštenju za javnost.

Dodaje se da SNS “intenzivno radi” na reformi gradske uprave i navodi da najveći problem sa kojim se susreće jeste “višak zaposlenih iz perioda vladavine DS-a”.

SNS je potvrdio da od 1. decembra, po Zakonu o budžetskom sistemu, više neće postojati gradska javna preduzeća Zavod za izgradnju grada i Poslovni prostor, jer su oni indirektni budžetski korisnici.

Ta stranka je poručila da je sa svojim koalicionim partnerima “iskreno opredeljena” za put Srbije ka zajednici najrazvijenijih evropskih zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga