DS: Gradska vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

Novi Sad za nekoliko godina više “neće ličiti na sebe”

07. apr 2016

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada upozorio je danas da je aktuelna vast u tom gradu od početka godine usvojila čak 16 planova detaljne regulacije vezanih za urbanistička rešenja, te da ukoliko se oni i primene Novi Sad za nekoliko godina više “neće ličiti na sebe”.

DS je upozorila da aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), kako se primiču izbori 24. aprila, ubrzano usklađuje urbanističke propise sa potrebama sebi bliskih investitora i njihovom željom za brzom i lakom zaradom.

Od početka ove godine, prema saznanjima DS, usvojeno je čak 16 planova detaljne regulacije, što je više nego u čitavoj 2015. kada je prihvaćeno tek 14 takvih akata.

navodi se i da je do kraja 2014. godine, gradska vlast ukupno usvojila svega 13 planova detaljne regulacije, što znači da je u 2016. za samo desetak nedelja izradila više urbanističkih akata nego u prve dve trećine svog mandata.

“Takva hiperprodukcija urbanističkih dokumenata koji propisuju uslove i način gradnje u finišu mandata odlazeće vlasti ubedljivo pokazuju kako urbanistička politika, koja predstavlja jednu od ključnih poluga razvoja svake lokalne zajednice, u Novom Sadu zapravo i ne postoji”, piše u saopštenju DS.

Demokrate su ocenile da je gradska vlast poslovne ineterse nekolicine svojih ljudi i firmi proglasila za svoju urbanističku politiku, na štetu opštih interesa i svih građana Novog Sada.

“Podsećamo da je gradska vlast skinula zaštitu sa više objekata u gradu nego li sve prethodne generacije lokalne vlasti zajedno. Dozvoljena spratnost objekata je u svim novim planovima udvostručena, a ukupna površina uvišestručena. Slučaj izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Glavne pošte kojim će dominirati soliter od 13 spratova samo je najpoznatiji primer vandalskog odnosa SNS prema Novom Sadu”, dodao je DS.

Podsetili su i na rušenje kompleks starih zaštićenih kuća od trske, kako bi umesto njih bili podignuti soliteri visoki po devet spratova, a da je plan i da devetospratnice niknu i u bloku kod Novosadskog sajma.

DS dodaje da je na mestu prizemne kuće u Ulici braće Ribnikara gradska vlast sada odobrila gradnju solitera od čak 12 spratova, a na slobodnoj parceli kod stadiona „Karađorđe“ planira se izgradnja objekata od 10 spratova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga