- Autonomija - https://www.autonomija.info -

DS: Građani osećaju osiromašenje bez obzira na hvalospeve o ekonomskom napretku

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da građani Srbije vide i svakodnevno osećaju ogromo raslojavanje i osiromašenje, bez obzira na sve podatke i, kako su naveli, „hvalospeve“ o ekonomskom napretku.

Ta stranka je povodom Svetskog dana socijalne pravde saopštila da se od svog osnivanja, pre 100 godina, zalaže za taj princip i upozorila da „neustavno smanjenje penzija i plata“ za posledicu ima povećanje broja građana koji su u riziku od siromaštva.

„Svesni smo da u današnjoj Srbiji pravda zavisi od lične procene i od dobre volje jednog čoveka, a mi želimo sistem u kome će materijalno prirodno pravo biti osigurano najvišim zakonskim aktima i nezavisnim institucijama“, navodi se u saopštenju DS.

DS je pozvao sve da snažnije rade na postizanju društvene pravednosti i podsetio da se nekadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić borio za državu u kojoj će biti dovoljno da radite vredno i uporno da biste ostvariti svoje ambicije, a u kojoj će to zavisiti samo od pojedinca i njegove marljivosti.

„Sada smo daleko i od vizije Zoranove i od prakse modernih zemalja. Klonuli, obespravljeni i jednaki samo u siromaštvu“, ocenio je DS.

Iz te stranke su poručili da, radeći na „politikama za Srbiju posle Vučića“, žele da ponovo ljudska prava, rodnu ravnopravnost i dostojanstvo postave u osnovu razvoja države.

„Zajedno sa partnerima iz sindikata, organizacijama civilnog društva i drugim političkim pokretima radimo na programu kojim će se obezbediti zaštita najsiromašnijih slojeva stanovništva i obezbediti uslovi da svako može da ostvari i razvije svoje sopstvene potencijale i sposobnosti“, poručio je DS.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!