DS i Nova: Grad sklopio štetan i opasan ugovor

Strana firma se lažno predstavlja kao investitor, jer je glavni nosilac investicije Grad

20. dec 2015

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da je posao, koji su gradske vlasti dogovorile sa američkom kompanijom Lir, preskup i visokorizičan poduhvat, u šta se može uveriti svako ko i površno pogleda objavljene detalje ugovora.

U saopštenju te stranke se ocenjuje da su se prilikom dogovoranja dolaska američke kompanije gledali samo interesi stranog partnera.

„Prema potpisanom ugovoru, Novi Sad će do novembra 2016. godine izgraditi fabriku auto-delova koju će potom dati u zakup pomenutoj kompaniji. U taj posao, gradska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom uložiće za deset meseci čak četiri milijarde dinara uzetih od osiromašenih građana Novog Sada i tako praktično isprazniti gradski budžet za narednu godinu bez teoretske šanse da uloženo povrati u narednih nekoliko decenija“, navodi se u saopštenju demokrata.

U njemu se ocenjuje i da se strana firma lažno predstavlja kao investitor, jer je glavni nosilac investicije Grad Novi Sad, dok je Lir tek budući zakupac hale u kojoj će, kako stoji u ugovoru, raditi pet godina.

Novosadska DS je istakla i da najave o novim radnim mestima nisu dovoljne da bi se anulirale sve štetne i opasne odredbe potpisanog ugovora.

Ta stranka je dodala i da Novosađani preskupo plaćaju kampanju SNS za predstojeće lokalne izbore i da je jasno da ih gradska vlast uvlači u „avanturu“ koja će ih koštati mnogo više nego propali projekat izgradnje nove autobuske stanice.

„Izgradnja fabrike pod opisanim uslovima za njih je uspeh ravan pobedama jednog kralja poznatim u istoriji kao Pirove pobede. Zato novosadski Pir, gradonačelnik Miloš Vučević, s punim pravom može parafrazirati i čuvenu rečenicu zlosrećnog grčkog vojskovođe: ‘Još jedan ovakav posao stoleća skroz će nas uništiti'“. poručuje se u saopštenju DS u Novom Sadu.

Nova: Ugovor sa Lear neznanje ili kriminal?

Nova strankaNova stranka ocenila je danas da je ugovor gradskih vlasti u Novom Sadu sa američkom kompanijom Lear dokaz da je nesposobnost naprednjačke vlasti bezgranična.

U saopštenju te stranke se ističe i da se od vlasti koju čine „korumpirani mediokriteti sa kupljenim diplomama“ bolje nije ni moglo očekivati.

„Predstaviti kao uspeh posao u koji poreski obveznici Srbije ulažu više od pet milijardi dinara, a inostrani partner tri puta manje kroz osnovna sredstva koja, kako je doneo, može i da odnese, jeste vređanje zdravog razuma“, piše u saopštenju Nove stranke.

Dokaz da Novi Sad ima sve predispozicije za strana ulaganja, dodaje se, izuzev poštene i sposobne vlasti, jeste dolazak giganta auto-industije „Delphi“ koji je zakupio privatnu halu, već zapošljava radnike, šalje ih na obuku u Rumuniju i namerava da zaposli 1.500 radnika, a sve to bez ikakvih subvencija. U saopštenju se navodi i da u Novom Sadu zjape prazne hale propalih preduzeća koje su se mogle ponuditi pomenutoj kompaniji da je neko iz gradske vlasti čuo za braunfild investicije. Ovako, ocenili su u Novoj, „Delphi“ za kupovinu hale pregovara sa jednom privatnom kompanijom.

„Umesto takvog načina rada, novosadska vlast investira oko četiri milijarde u izgradnju novih pogona za kompaniju „Lear“, a Vlada Srbije daje podsticaj od preko milijardu dinara za zapošljavanje između 1.600 i dve hiljade radnika. O razmerama štete od subvencije vredne pet milijardi dinara za jednog investitora, govori i činjenica da celokupne subvencije u poljoprivredi, koja je temelj srpske privrede, za 2016. godinu iznose 27 milijardi dinara“, piše u saopštenju Nove.

U toj stranci smatraju i da su bezobrazne priče i argumenti o ubiranju prihoda od zakupa, jer zakup od 2,5 evra po kvadratom metru mesečno ne pokriva ni amortizaciju od 2,5 odsto godišnje, a pri tome Grad ima obavezu investicionog održavanja objekata. U saopštenju se dodaje i da Novi Sad neće ubirati ni porez na imovinu, jer su objekti u vlasništvu grada.

U saopštenju se ocenjuje i da su posledice bahatog i suludog trošenja preko 20 hiljada evra po jednom radnom mestu novca poreskih obveznika dok se smanjuju plate i penzije pogubne.

„Od ovog katastrofalnog ugovora korist će imati samo izvođači radova koji će biti birani na nameštenim tenderima i njihovi politički mentori. Nova stranka poručuje da će se posle promene ove najgore vlasti dokazati da li se radi samo o neznanju ili je u pitanju kriminal velikih razmera“, poručili su u toj stranci.

SNS: DS protiv dolaska investitora i zapošljavanja

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu demantovao je navode demokrata, ocenivši da su demokrate plasirale niz laži i paušalnih ocena o investiciji američke kompanije.

U saopštenju naprednjaka se ističe da su informacije o četiri milijarde ulaganja od strane Grada iznete paušalno i da hala i zemljište pripadaju grada, te da neće nigde nestati nakon deset godina.

SNS je dodala da će direktnu korist za budžet Novog Sada predstavljati i prihodi od poreza na zarade novozaposlenih.

„Sa druge strane, oni koji su u pokrajini davali subvencije za firme koje nikada nisu otvorene, oni koji su u Novom Sadu bili akteri investicije poznate kao najskuplji kontejner na svetu, oni koji su na izgradnji Bulevara Evrope napravili jednu od najvećih kriminalnih afera u istoriji Novog Sada, u današnjem saopštenju su konačno pokazali svoje pravo lice“, ocenjuje se u saopštenju novosadske SNS.

U toj stranci su optužili DS da je protiv dolaska stranih investitora i zapošljavanja građana.

„Pokazali su da žele da nastave da pljačkaju narod koji su oni osiromašali u 15 godina svoje kriminalne vlasti“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga